40'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Κομμάτια: 150 μικράΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα διπλοφουρνιστά γλυκά παξιμαδάκια ξεκινάμε και ανακατεύουμε μέσα στην πορτοκαλάδα το μπέικιν και τη σόδα.
- Τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να ενωθούν και ελαφρώς να αφρατέψουν, για 5-6 λεπτά.
- Παίρνουμε όσο ζυμάρι χωράει στη χούφτα μας και πλάθουμε ένα μπαστουνάκι με μήκος περίπου 12-14 εκ.
- Απλώνουμε το σουσάμι σε μια επιφάνεια και ρολάρουμε επάνω του κάθε μπαστουνάκι ζύμης που ετοιμάζουμε.
- Τοποθετούμε τα μπαστουνάκια σε ταψί επενδυμένο με λαδόκολλα.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τα μπαστουνάκια λοξά ανά 1 εκατοστό, χωρίς να φτάσουμε μέχρι κάτω – δεν θέλουμε να αποκολληθούν τα κομμάτια της ζύμης.
- Τα ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, για περίπου 20 λεπτά.
- Τα ξεφουρνίζουμε και, μόλις χλιαρύνουν, τα κόβουμε με ένα μαχαίρι στα χαραγμένα σημεία.
- Τοποθετούμε τα παξιμάδια στο ταψί και τα ψήνουμε στους 170°C για 10 λεπτά.
Μυστικά
Με 1 δόση μπορούμε να φτιάξουμε διαφορετικές γεύσεις. Αντί για σουσάμι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χοντροκομμένα αμύγδαλα (στη γέμιση και στην επικάλυψη), μπορούμε να τα αρωματίσουμε με κανέλα, να προσθέσουμε σταγόνες σοκολάτας ή και σταφίδες. Μπορούμε επίσης να παραλείψουμε το σουσάμι και όταν είναι έτοιμα τα παξιμάδια κι έχουν κρυώσει, να τα βουτήξουμε μέχρι τη μέση σε λιωμένη σοκολάτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 38.