40' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα κρουτόν

Για το ντρέσινγκ

Διαδικασία

Ντρέσινγκ

  1. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κρόκο αυγού, τη μουστάρδα, την πάστα αντσούγιας και το σκόρδο και χτυπάμε με το σύρμα να ενωθούν τα υλικά.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σταδιακά (με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε στη μαγιονέζα), ανακατεύοντας, ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
  3. Αφού βάλουμε όλο το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά του ντρέσινγκ, συνεχίζοντας το χτύπημα. Χρειάζεται προσοχή στο αλάτι, γιατί η γούστερ σος είναι ιδιαιτέρως αλμυρή.

Κρουτόν

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140° C. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό περίπου, σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέτουμε τους κύβους του ψωμιού και ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά με λάδι.
  3. Μεταφέρουμε τα κρουτόν σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι τα κρουτόν να γίνουν τραγανά, στεγνά και να ροδίσουν.
  4. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

Σαλάτα

  1. Βάζουμε τα χοντροκομμένα μαρούλια σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε όσο ντρέσινγκ επιθυμούμε (το υπόλοιπο το διατηρούμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση), ανακατεύουμε καλά και γαρνίρουμε με τα κρουτόν και το τυρί.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών