Σαλάτα με ψητή κολοκύθα, πρασινάδες, κολοκυθόσπορους και ντρέσινγκ με πετιμέζι
Με ψητή κολοκύθα, πρασινάδες και ένα ιδιαίτερο ντρέσινγκ με πετιμέζι φτιάχνουμε μια πλούσια σαλάτα που μπορεί να σταθεί σε γιορτινά τραπέζια αλλά και ως καθημερινό, ελαφρύ γεύμα.
Για να φτιάξουμε την σαλάτα με ψητή κολοκύθα, πρασινάδες, κολοκυθόσπορους και ντρέσινγκ με πετιμέζι αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Mε κοφτερό μεγάλο μαχαίρι κόβουμε κάθετα την κολοκύθα σε φέτες, αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες και τις βάζουμε όρθιες, με τη φλούδα προς τα κάτω δηλαδή, σε ένα ταψί.
Σε κάθε φέτα ακουμπάμε από λίγα φυλλαράκια δεντρολίβανο, κομματάκια σκόρδο και τη λεβάντα.
Ραντίζουμε με το σιρόπι σφενταμιού και λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η ψίχα τους, βρέχοντάς τες μερικές φορές με τα υγρά του ταψιού.
Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Ντρέσινγκ
Ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το πετιμέζι, το ξίδι και αλατοπίπερο και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε αργά το ελαιόλαδο όπως όταν φτιάχνουμε μαγιονέζα, μέχρι να ετοιμάσουμε μια δεμένη, λεία σάλτσα.
Σερβίρισμα
Βάζουμε το άισμπεργκ, τη λόλα, το σπανάκι baby και τη ρόκα και ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε με το μισό ντρέσινγκ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Με ένα κουτάλι κόβουμε τη σάρκα της ψημένης κολοκύθας από τις φέτες και σκορπίζουμε τις κουταλιές στη σαλάτα.
Προσθέτουμε τους κολοκυθόσπορους και τις σταφίδες και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.