Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μελαχρινό (πίτα με πετιμέζι) αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C.
- Ρίχνουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά, να διαλυθεί.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το πετιμέζι, το κονιάκ, το ξύσμα, τα μπαχαρικά και τον χυμό με τη σόδα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
- Τέλος, ρίχνουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 28-30 εκ. και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, δοκιμάζοντας με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί (βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι και κοιτάμε αν βγαίνει λερωμένο ή στεγνό. Αν βγει λερωμένο, θέλει κι άλλο ψήσιμο).
- Βγάζουμε το μελαχρινό(πίτα με πετιμέζι), αφήνουμε να κρυώσει καλά και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.