ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμο ραβανί σαν κέικ, με πετιμέζι και σταφίδεςΝηστίσιμο ραβανί σαν κέικ, με πετιμέζι και σταφίδες
15' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Κομμάτια: 16-18

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μελαχρινό (πίτα με πετιμέζι) αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C.
  2. Ρίχνουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά, να διαλυθεί.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το πετιμέζι, το κονιάκ, το ξύσμα, τα μπαχαρικά και τον χυμό με τη σόδα και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
  5. Τέλος, ρίχνουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 28-30 εκ. και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, δοκιμάζοντας με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί (βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι και κοιτάμε αν βγαίνει λερωμένο ή στεγνό. Αν βγει λερωμένο, θέλει κι άλλο ψήσιμο).
  7. Βγάζουμε το μελαχρινό(πίτα με πετιμέζι), αφήνουμε να κρυώσει καλά και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κονιάκ

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών