ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡαβανιΡαβανίΔεν θυμίζει σε τίποτα το κλασικό σιροπιαστό ραβανί αυτή η εκδοχή. Γίνεται πολύ αφράτο, ιδιαίτερα αρωματικό και με απολαυστική, ελαφρά καπνιστή νοστιμιά από το πετιμέζι.

15' προετοιμασία
55' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: Για ένα ταψί 30 εκ.

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για το ραβανί σαν κέικ, με πετιμέζι και σταφίδες σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το ελαιόλαδο με το πετιμέζι. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού (πάνω από το μπολ, γιατί το μείγμα αφρίζει) και το αδειάζουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε ξανά.
  2. Προσθέτουμε το ξύσμα, τα μπαχαρικά, το τσίπουρο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν του κέικ, πυκνό και ομοιογενές.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30-32 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
  4. Το ψήνουμε για 50-55 λεπτά και δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του: πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.
  5. Το σερβίρουμε μόλις κρυώσει, πασπαλισμένο με άχνη (προαιρετικά), σίγουρα όμως ραντισμένο με λίγο πετιμέζι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 186.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Τσίπουρο + Ρακή

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών