κυδώνια, μαγειρεμένα σε γλυκιά Μαυροδάφνη, εμπλουτίζουμε την κλασική μαρουλοσαλάτα δίνοντάς της γιορτινό χαρακτήρα.
Με υπέροχα μυρωδάτα
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το ντρέσινγκ μουστάρδας
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαρουλοσαλάτα με κυδώνια ψημένα σε Μαυροδάφνη και καρύδια, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C.
- Βάζουμε τα κυδώνια σε μικρό ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, περιχύνουμε με τη Μαυροδάφνη, προσθέτουμε την κανέλα και τα γαρίφαλα και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 1 ώρα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
- Σουρώνουμε το ζουμί του ταψιού και το κρατάμε κατά μέρος για το σερβίρισμα.
- Αφήνουμε τα κυδώνια να κρυώσουν, πετάμε κουκούτσια και πυρήνες και τα ξεφλουδίζουμε. Τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
- Βάζουμε το ζουμί του ταψιού σε ένα μπρίκι και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μειωθεί και να δέσει. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Ντρέσινγκ
- Χτυπάμε με το σύρμα τη μουστάρδα με το μηλόξιδο.
- Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε σε πολύ αργή ροή το ελαιόλαδο μέχρι το ντρέσινγκ να δέσει. Αν πήξει πολύ, αραιώνουμε με λίγο νερό, ανακατεύοντας.
Σαλάτα
- Κόβουμε σε μέτρια κομμάτια τα χοντρά φύλλα μαρουλιού και με τα πιο τρυφερά, ολόκληρα, ντύνουμε τα τοιχώματα μιας σαλατιέρας.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κομμένα μαρουλόφυλλα, τα ρόδια, τα κυδώνια, τα καρύδια και αλατοπίπερο.
- Ρίχνουμε το κρύο ζουμί των κυδωνιών που βράσαμε στο μπρίκι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε τη σαλάτα στο κέντρο της σαλατιέρας. Σερβίρουμε το ντρέσινγκ σε ξεχωριστό μπολ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.