ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαρουλοσαλάτα με ραντίτσιο, ψητό κυδώνι και ρόδιαΜαρουλοσαλάτα με ραντίτσιο, ψητό κυδώνι και ρόδια Με υπέροχα μυρωδάτα κυδώνια, μαγειρεμένα σε γλυκιά Μαυροδάφνη, εμπλουτίζουμε την κλασική μαρουλοσαλάτα δίνοντάς της γιορτινό χαρακτήρα.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το ντρέσινγκ μουστάρδας

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μαρουλοσαλάτα με κυδώνια ψημένα σε Μαυροδάφνη και καρύδια, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C.
  2. Βάζουμε τα κυδώνια σε μικρό ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, περιχύνουμε με τη Μαυροδάφνη, προσθέτουμε την κανέλα και τα γαρίφαλα και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  3. Ψήνουμε για 1 ώρα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
  4. Σουρώνουμε το ζουμί του ταψιού και το κρατάμε κατά μέρος για το σερβίρισμα.
  5. Αφήνουμε τα κυδώνια να κρυώσουν, πετάμε κουκούτσια και πυρήνες και τα ξεφλουδίζουμε. Τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
  6. Βάζουμε το ζουμί του ταψιού σε ένα μπρίκι και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μειωθεί και να δέσει. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Ντρέσινγκ

  1. Χτυπάμε με το σύρμα τη μουστάρδα με το μηλόξιδο.
  2. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε σε πολύ αργή ροή το ελαιόλαδο μέχρι το ντρέσινγκ να δέσει. Αν πήξει πολύ, αραιώνουμε με λίγο νερό, ανακατεύοντας.

Σαλάτα

  1. Κόβουμε σε μέτρια κομμάτια τα χοντρά φύλλα μαρουλιού και με τα πιο τρυφερά, ολόκληρα, ντύνουμε τα τοιχώματα μιας σαλατιέρας.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κομμένα μαρουλόφυλλα, τα ρόδια, τα κυδώνια, τα καρύδια και αλατοπίπερο.
  3. Ρίχνουμε το κρύο ζουμί των κυδωνιών που βράσαμε στο μπρίκι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  4. Αδειάζουμε τη σαλάτα στο κέντρο της σαλατιέρας. Σερβίρουμε το ντρέσινγκ σε ξεχωριστό μπολ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Κυδώνι

Άρθρα και Συνταγές με Μαρούλι

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών