Ο καιρός μπορεί να μας μπερδέψει. Τα κυδώνια, όμως, όχι. Το βιολογικό τους ρολόι είναι αλάθευτο και μόλις μπαίνει ο Σεπτέμβριος αρχίζουν να βαραίνουν στα κλαδιά και αρχίζει η συγκομιδή τους, που διαρκεί ώς το Νοέμβριο. Η εμφάνισή τους στις λαϊκές είναι, λοιπόν, η καλύτερη ένδειξη ότι το φθινόπωρο έχει φτάσει για τα καλά. Μη φανταστείτε, βέβαια, ότι μιλάμε για τίποτα τεράστιες ποσότητες, αφού στη χώρα μας δεν υπάρχουν οργανωμένες καλλιέργειες, παρά μόνο κάποια σκόρπια δέντρα ανάμεσα σε άλλα οπωροφόρα. Δεν θεωρούνται, βλέπετε, προσοδοφόρον είδος. Τα υπόλοιπα είναι απ’ αλλού φερμένα. Εμείς θα σας προτείναμε, πάντως, να προτιμήσετε τα ελληνικά, όπου τα βρείτε, όχι για πατριωτικούς λόγους, αλλά γιατί θεωρητικά είναι λιγότερο επιβαρυμένα από ραντισμούς. Εχουν και πιο όμορφο όνομα, άλλωστε: κυδώνια ή μηλοκύδωνα ή ψωμοκύδωνα ή αφράτα Θεσσαλονίκης και όχι prolific ή mammoth ή portugal.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η γιορτή των κυδωνιών

Ενας ακόμα λόγος που τα κυδώνια έχουν εγκαταλειφθεί ως καλλιέργεια είναι λόγω κακής διαγωγής. Είναι πολύ σκληρά και δύσκολα στο καθάρισμα και τόσο στυφά -εξαιτίας των τανινών που περιέχουν- που λίγοι αντέχουν να τα φάνε νωπά. Δίνουν βέβαια τα πιο αρχοντικά επιδόρπια: κομπόστες, ρετσέλια, πελτέδες, γλυκό του κουταλιού, κυδωνόπαστο και μαρμελάδα. Σαν από θαύμα, μπαίνουν στο φούρνο κίτρινα και σκληρά και βγαίνουν κόκκινα, σχεδόν ρουμπινένια, και τόσο τρυφερά που κόβονται με ένα άγγιγμα του πιρουνιού. Στην κατσαρόλα πάλι, πήζουν πολύ εύκολα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε πηκτίνη, γι’ αυτό και πολλοί προσθέτουν 1 – 2 κυδώνια όταν φτιάχνουν άλλα γλυκά κουταλιού. Έχουν όμως κι ένα άλλο καλό γνώρισμα. Ακόμη κι αν έχουν κοπεί όψιμα από το δέντρο, συνεχίζουν να ωριμάζουν στη φρουτιέρα μας, ενώ διατηρούνται σε δροσερό και αεριζόμενο χώρο για πάνω από τρεις βδομάδες. Αρκεί να διαλέξουμε καρπούς κίτρινους και λαμπερούς, χωρίς κηλίδες, που δεν έχουν πάρει ακόμη χρυσαφί χρώμα. Οι τελευταίοι είναι παραγινωμένοι και η σάρκα τους είναι στεγνή και ινώδης, οπότε καλύτερα να τους ξεφορτωθούμε με συνοπτικές διαδικασίες.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών