35' προετοιμασία
30' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 5'

Υλικά

Κομμάτια: 10-12

Για το μπράουνι

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ποτό, το κυδώνι και το μυρωδικό και ανακατεύουμε.
  2. Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας με διάμετρο όση και της κατσαρόλας, κάνουμε στο κέντρο του μια τρύπα όση ένα νόμισμα και σκεπάζουμε τα υλικά της κατσαρόλας – από την τρύπα θα φεύγει ο ατμός του βρασμού, χωρίς να εξατμιστεί το υγρό.
  3. Σιγοβράζουμε το κυδώνι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και, χωρίς να αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  4. Βγάζουμε το κυδώνι με τρυπητή κουτάλα (κρατάμε το σιρόπι στο σκεύος), πετάμε το μυρωδικό και βράζουμε το σιρόπι μόνο του, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Μπράουνι

  1. Για το μπράουνι με κυδώνι και πόρτο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 22 x 33 εκ.
  2. Βάζουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο σκεύος στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να γίνουν μια λεία σάλτσα.
  3. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει τόσο ώστε να γίνει χλιαρό και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  4. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρώς, ίσα να ενωθούν τα υλικά. Τέλος ανακατεύουμε και τα στραγγισμένα κυδώνια.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
  6. Αφήνουμε το μπράουνι με κυδώνι και πόρτο να κρυώσει και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Το κόβουμε σε κομμάτια και τα σερβίρουμε με το σιρόπι που αφήσαμε κατά μέρος.

Μυστικά

* Κρατάμε τα κουκούτσια από το κυδώνι και τα δένουμε σε ένα τουλπάνι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Άρθρα και Συνταγές με Κυδώνι

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών