15'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Διαδικασία
- Για τα κυδώνια ψητά με κονιάκ και κανέλα, πλένουμε καλά τα κυδώνια για να φύγει το χνούδι.
- Τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σκληρά μέρη και τα κουκούτσια (τα κρατάμε για αργότερα) και τα τρίβουμε με το λεμόνι, για να μη μαυρίσουν.
- Διαλέγουμε ένα ταψί ή πυρέξ που να τα χωράει ακριβώς (αν έχουν μείνει κενά, θα συμπληρώσουμε με κυδώνια κομμένα στα 4).
- Βάζουμε μέσα στο πυρέξ τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύλο κανέλας, το κονιάκ και 2 ποτήρια νερό, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βάζουμε τα κυδώνια με τη φλούδα προς τα πάνω. Συμπληρώνουμε, αν χρειαστεί, νερό για να φτάσει μέχρι τη μέση των κυδωνιών.
- Βάζουμε ενδιάμεσα τα κουκούτσια.
- Τα ψήνουμε για 1½ ώρα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C.
- Αν πάρουν χρώμα τα κυδώνια, αλλά δεν έχουν μαλακώσει, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Σουρώνουμε το σιρόπι από τα κουκούτσια και διατηρούμε στο ψυγείο.
- Σερβίρουμε τα κυδώνια ψητά με κονιάκ και κανέλα, με σαντιγί ή παγωτό βανίλια.
Οι τόσο διαφορετικές γεύσεις των φαγητών ενός μπουφέ ζητούν νέες Ρετσίνες, αλλά και ροζέ αρωματικά κρασιά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.