Η γήινη νοστιμιά του φασολιού δένει αναπάντεχα καλά με τη γλυκιά κολοκύθα και το γλυκόξινο κυδώνι.
20'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Φασολάδα
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την κολοκύθα, την πατάτα και το κυδώνι για 3-4 λεπτά.
- Σβήνουμε με το ποτό και τους χυμούς εσπεριδοειδών και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, τα φασόλια, 1½ λίτρο νερό και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή και περισσότερο, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
- Βγάζουμε τα λαχανικά και το κυδώνι με μια τρυπητή κουτάλα (γι’ αυτό τα κόψαμε σε μεγάλα κομμάτια, ώστε να τα βρίσκουμε εύκολα) και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη.
- Τα αδειάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε αλατοπίπερο και την αρμπαρόριζα και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να χυλώσει η φασολάδα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε την αρμπαρόριζα.
Σερβίρισμα
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι και σε πολύ χαμηλή φωτιά την κολοκύθα, το κρεμμύδι και το κυδώνι, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τον χυμό, το αμύγδαλο και την αρμπαρόριζα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Απλώνουμε τη γαρνιτούρα πάνω στις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.
- Σερβίρουμε τη φασολάδα με κολοκύθα και κυδώνι σε βαθιά πιάτα.
- Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και συνοδεύουμε τη φασολάδα με τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.