ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλοπούλα με γλάσο μανταρινιού, gravy και συνοδευτικό σαν γέμισηΓαλοπούλα με γλάσο μανταρινιού, gravy και πλιγούρι σαν γέμιση
30' προετοιμασία
2 ώρες και 30' ψήσιμο
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Για την εύκολη γαλοπούλα σε άλμη, ψημένη σε σακούλα ψησίματος, σε ένα μεγάλο και βαθύ σκεύος (π.χ. μια λεκάνη) ρίχνουμε 7 λίτρα χλιαρό νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και να λιώσουν.
  2. Προσθέτουμε την πάπρικα, τη δάφνη, το πορτοκάλι και το σκόρδο, ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα τη γαλοπούλα, φροντίζοντας να καλυφθεί από την άλμη.
  3. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό. Την καλύπτουμε με μεμβράνη, κάνουμε χώρο στο ψυγείο και την βάζουμε για περίπου 8 ώρες, να μαριναριστεί.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
  5. Βγάζουμε τη γαλοπούλα από την άλμη, την ξεπλένουμε και τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
  6. Τη βάζουμε στη σακούλα ψησίματος, τη δένουμε και την τρυπάμε με ένα μυτερό μαχαίρι σε 2 - 3 σημεία, ώστε να διαφεύγουν λίγοι υδρατμοί.
  7. Ψήνουμε για περίπου 2 - 2 1⁄2 ώρες, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Ελέγχουμε αν η γαλοπούλα έχει ψηθεί είτε με ένα θερμόμετρο ψητού (το βυθίζουμε στο στήθος, χωρίς να ακουμπήσει στο κόκαλο - είναι έτοιμη όταν δείξει 70° C) είτε με ένα λεπτό μαχαίρι, τρυπώντας το κρέας στο στήθος ή στο μπούτι. Είναι έτοιμη αν το υγρό που θα βγει είναι διάφανο και όχι ροζέ.
  8. Την ξεφουρνίζουμε, τη βγάζουμε προσεκτικά από τη σακούλα και κρατάμε στην άκρη το ζουμί και τα ξερά υπολείμματα της γαλοπούλας, εάν θέλουμε να φτιάξουμε σάλτσα.
  9. Κόβουμε το πουλερικό σε μερίδες με ένα κοφτερό μαχαίρι με μακριά και εύκαμπτη λάμα, ώστε να μπορεί να κόβει κλειδώσεις και να λυγίζει ακολουθώντας τις καμπύλες του.
  10. Βάζουμε σε μια πιατέλα ξεχωριστά τα λευκά από τα σκούρα μέρη της γαλοπούλας. Τη σερβίρουμε με σάλτσα στο πλάι, εάν την έχουμε φτιάξει, ώστε να βάζει ο καθένας όσο θέλει.

Μυστικά

Για κάθε κιλό γαλοπούλας, αφήνουμε στην άλμη 2 ώρες. συνεπώς, για μια γαλοπούλα 4 κιλών θα χρειαστεί να περιμένουμε 8 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών