ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρωματικά τσουρέκιαΤσουρεκάκια ατομικά
Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα

Κοσκινίζουμε όλο το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη. Ζυγίζουμε 100 γρ. από το αλεύρι και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά και 100 γρ. από το γάλα.

Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα

Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό. Αφήνουμε τον χυλό για 20 λεπτά σε θερμοκρασία ζεστού δωματίου ώστε να ξυπνήσει για τα καλά η μαγιά. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τα 130 γρ. βούτυρο με το υπόλοιπο γάλα (400 γρ.).

Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε δυο – τρεις φορές για να μην καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν λιώσει η ζάχαρη και ζεσταθεί το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά για να μην κάψει.

Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι (900 γρ.), φτιάχνουμε μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το ζεστό μείγμα γάλακτος. Χτυπάμε ελαφρώς με ένα πιρούνι τα ολόκληρα αυγά και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.

Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα

Προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι και το αλάτι. Τέλος, ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά.

Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα

Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, με το φτερό ή τον γάντζο, για 5 – 6 λεπτά. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε το μίξερ και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ.

Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 4 – 5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν η ζύμη φουσκώσει πολύ καλά, δηλαδή διπλασιαστεί σε όγκο, την ξεσκεπάζουμε.

Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα

Την πατικώνουμε με τα χέρια και την τουμπάρουμε. Καλύπτουμε ξανά το σκεύος με μεμβράνη και περιμένουμε πάλι 4 – 5 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.

Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα

Τότε είναι έτοιμη να την πλάσουμε. Χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη, όσα και τα τσουρέκια που θα φτιάξουμε.

Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα

Στη συνέχεια χωρίζουμε κάθε μέρος ζύμης στα 3. Πλάθουμε τα 12 μικρότερα μέρη σε λωρίδες.

Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα

Πλάθουμε τις 3 λωρίδες σε κοτσίδα. Το πρώτο τσουρέκι-πλεξούδα είναι έτοιμο. Όσο πλάθουμε η ζύμη κολλάει στα χέρια μας, γι’ αυτό έχουμε ένα μπολάκι με λιωμένα τα 60 γρ. βούτυρο, στο οποίο βουτάμε όποτε χρειάζεται τα δάχτυλά μας.

Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα

Με τον ίδιο τρόπο πλάθουμε και τα άλλα τρία τσουρέκια. Αφήνουμε τα τσουρέκια ακόμη μισή ώρα, αφού τα πλάσουμε, για να ξαναφουσκώσουν.

Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C και στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα. Επάνω σε αυτή τοποθετούμε όσες πλεξούδες χωράνε. Αραιώνουμε τον κρόκο χτυπώντας τον με 2 κουταλιές της σούπας νερό και αλείφουμε απαλά τα τσουρέκια με πινέλο.

Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα

Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με φιλέ αμυγδάλου και βάζουμε στον φούρνο. Βάζουμε τη λαμαρίνα στον φούρνο και ψήνουμε στις αντιστάσεις (πάνω – κάτω), για 40 – 45 λεπτά την κάθε δόση.

Εύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμα

Είναι σημαντικό να μην ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

1 ώρα και 30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
10 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 15'

Υλικά

Τεμάχια: 4

Διαδικασία

  1. Κοσκινίζουμε όλο το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη. Ζυγίζουμε 100 γρ. από το αλεύρι και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά και 100 γρ. από το γάλα.
  2. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό. Αφήνουμε τον χυλό για 20 λεπτά σε θερμοκρασία ζεστού δωματίου ώστε να ξυπνήσει για τα καλά η μαγιά. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τα 130 γρ. βούτυρο με το υπόλοιπο γάλα (400 γρ.).
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε δυο - τρεις φορές για να μην καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν λιώσει η ζάχαρη και ζεσταθεί το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά για να μην κάψει.
  4. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι (900 γρ.), φτιάχνουμε μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το ζεστό μείγμα γάλακτος. Χτυπάμε ελαφρώς με ένα πιρούνι τα ολόκληρα αυγά και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
  5. Προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι και το αλάτι. Τέλος, ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά.
  6. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, με το φτερό ή τον γάντζο, για 5 - 6 λεπτά. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε το μίξερ και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ.
  7. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 4 - 5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν η ζύμη φουσκώσει πολύ καλά, δηλαδή διπλασιαστεί σε όγκο, την ξεσκεπάζουμε.
  8. Την πατικώνουμε με τα χέρια και την τουμπάρουμε. Καλύπτουμε ξανά το σκεύος με μεμβράνη και περιμένουμε πάλι 4 - 5 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.
  9. Τότε είναι έτοιμη να την πλάσουμε. Χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη, όσα και τα τσουρέκια που θα φτιάξουμε.
  10. Στη συνέχεια χωρίζουμε κάθε μέρος ζύμης στα 3. Πλάθουμε τα 12 μικρότερα μέρη σε λωρίδες.
  11. Πλάθουμε τις 3 λωρίδες σε κοτσίδα. Το πρώτο τσουρέκι-πλεξούδα είναι έτοιμο.
  12. Με τον ίδιο τρόπο πλάθουμε και τα άλλα τρία τσουρέκια. Αφήνουμε τα τσουρέκια ακόμη μισή ώρα, αφού τα πλάσουμε, για να ξαναφουσκώσουν.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C και στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα.
  14. Επάνω σε αυτή τοποθετούμε όσες πλεξούδες χωράνε. Αραιώνουμε τον κρόκο χτυπώντας τον με 2 κουταλιές της σούπας νερό και αλείφουμε απαλά τα τσουρέκια με πινέλο.
  15. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με φιλέ αμυγδάλου και βάζουμε στον φούρνο. Βάζουμε τη λαμαρίνα στον φούρνο και ψήνουμε στις αντιστάσεις (πάνω - κάτω), για 40 - 45 λεπτά την κάθε δόση.

Μυστικά

  • Η διαδικασία του ανεβάσματος της ζύμης μπορεί να συντομευθεί αν βάλουμε το μπολ με τη ζύμη σε φούρνο που έχουμε πολύ ελαφρά ζεστάνει στους 50° C.
  • Για να είμαστε πιο ασφαλείς ότι η ζύμη δεν θα φουσκώσει υπερβολικά στο τελευταίο μισάωρο αναμονής, τη βάζουμε σε μακρόστενη φόρμα του κέικ ή σε ταψάκι. Έτσι, θα τη συγκρατήσουν τα τοιχώματα.
  • Το λιωμένο βούτυρο γάλακτος κάνει τη ζύμη πιο αφράτη και αρωματική, ενώ χάρη σε αυτό το τσουρέκι δεν σκληραίνει τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη θέση του βούτυρο αγελάδος, το οποίο είναι πιο οικονομικό, ακόμη και μαργαρίνη τύπου Βιτάμ.
  • Εκτός από τον κλασικό συνδυασμό μαχλέπι και μαστίχα, μπορούμε να αρωματίσουμε τα τσουρέκια μας με: α. ξύσμα 2 πορτοκαλιών ή 2 λεμονιών ακέρωτων β. ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο + 1 κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη γ. 1 κουτ. γλυκού κακουλέ + 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι σε σκόνη.
  • Χειριζόμαστε προσεκτικά τα τσουρέκια μέχρι να τα βάλουμε στον φούρνο για να μην ξεφουσκώσουν. Διαφορετικά, θα πρέπει να περιμένουμε να φουσκώσουν και πάλι όσο πρέπει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 1.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT