15'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις φακές βελουτέ με κύμινο και μέλι καβουρδίζουμε τους σπόρους κύμινου σε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά ή μέχρι να σκουρύνουν λίγο (προσοχή μην καούν και πικρίσουν) και να σκορπίσουν το άρωμά τους.
- Τους βγάζουμε από το τηγάνι σε ένα πιάτο και όταν κρυώσουν λίγο τους χοντροκοπανίζουμε στο γουδί.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα τις φακές μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις δάφνες, το μισό κύμινο και το μισό κουρκουμά.
- Προσθέτουμε 2,5 λίτρα νερό και βράζου- με σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο κουρκουμά, το λάδι, τη μουστάρδα, το μέλι και αλατοπίπερο και βράζουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
- Πολτοποιούμε το όλον (χωρίς τις δάφνες) με το ραβδομπλέντερ ή στον πολυκόφτη.
- Αν είναι αραιή η βελουτέ μας, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει.
- Αν είναι πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1-2 βράσεις.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Σερβίρουμε τις φακές βελουτέ στα πιάτα και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1-2 κουταλιές κρέμα γάλακτος ή αριάνι και λίγο κύμινο ακόμη.
Στο ποτήρι μας : Ένα ωραίο Merlot.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.