ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦακές βελουτέ στα γρήγορα (σε χύτρα ταχύτητας)Φακές βελουτέ στα γρήγορα (σε χύτρα ταχύτητας)
15' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις φακές βελουτέ με κύμινο και μέλι καβουρδίζουμε τους σπόρους κύμινου σε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά ή μέχρι να σκουρύνουν λίγο (προσοχή μην καούν και πικρίσουν) και να σκορπίσουν το άρωμά τους.
  2. Τους βγάζουμε από το τηγάνι σε ένα πιάτο και όταν κρυώσουν λίγο τους χοντροκοπανίζουμε στο γουδί.
  3. Βάζουμε σε κατσαρόλα τις φακές μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις δάφνες, το μισό κύμινο και το μισό κουρκουμά.
  4. Προσθέτουμε 2,5 λίτρα νερό και βράζου- με σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
  5. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο κουρκουμά, το λάδι, τη μουστάρδα, το μέλι και αλατοπίπερο και βράζουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
  6. Πολτοποιούμε το όλον (χωρίς τις δάφνες) με το ραβδομπλέντερ ή στον πολυκόφτη.
  7. Αν είναι αραιή η βελουτέ μας, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει.
  8. Αν είναι πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1-2 βράσεις.
  9. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  10. Σερβίρουμε τις φακές βελουτέ στα πιάτα και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1-2 κουταλιές κρέμα γάλακτος ή αριάνι και λίγο κύμινο ακόμη.

Στο ποτήρι μας : Ένα ωραίο Merlot.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών