ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλακτομπούρεκοΓαλακτομπούρεκο Η ρουστίκ κρέμα της γέμισης οφείλει την ιδιαίτερη νοστιμιά της στο γάλα, ένα μείγμα γίδινου και πρόβειου ή σκέτο γίδινο. Μπορούμε να το φτιάξουμε και με γάλα αγελαδινό, πλήρες και καλής ποιότητας, προσθέτοντας στη γέμιση 60 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο από βάζο.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 30 εκ.

Κρέμα

Σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να ετοιμάσουμε το γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι ξεκινάμε από το σιρόπι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά του μαζί και τα αφήνουμε να πάρουν βράση, αφαιρώντας τον αφρό που θα σχηματιστεί.
  2. Μετράμε 1 λεπτό από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός και αποσύρουμε.
  3. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Κρέμα

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα, το σιμιγδάλι και τη βανίλια (σπόρια και λοβό).
  2. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  3. Ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 15-20 λεπτά ή μέχρι να φτιάξουμε μια λεία, πυκνή κρέμα που να δέσει και να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφαρμόζει στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα.
  5. Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Κανταΐφι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις).
  2. Αραιώνουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας.
  3. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί.
  4. Στρώνουμε τα 3/4 της ποσότητας του κανταϊφιού στο ταψί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα μέχρι πάνω.
  5. Περιβρέχουμε το κανταΐφι με το μισό λιωμένο βούτυρο.
  6. Αφαιρούμε τον λοβό βανίλιας από την κρέμα που φτιάξαμε και τη χτυπάμε καλά με το σύρμα, για να αφρατέψει.
  7. Την απλώνουμε στο ταψί και τη σκεπάζουμε περιμετρικά με το κανταΐφι στα τοιχώματα.
  8. Στρώνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι πάνω στην κρέμα, καλύπτοντάς την ομοιόμορφα, και περιβρέχουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
  9. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
  10. Το ξεφουρνίζουμε και μόλις κρυώσει λίγο, το τουμπάρουμε προσεκτικά σε ένα άλλο, μεγαλύτερο ταψί.
  11. Περιχύνουμε το καυτό γαλακτομπούρεκο με το επίσης καυτό σιρόπι, αργά και σε δόσεις, με μια κουτάλα.
  12. Το αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT