45' προετοιμασία
40' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμ. 24 εκ.

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για την galette des rois, ξεκινάμε φτιάχνοντας την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει, αλλά χωρίς να πάρει βράση και να φουσκώσει.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και τους προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το γάλα.
  4. Ανακατεύουμε έντονα, μέχρι να δέσει σε μια λεία κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη, η οποία να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μη σχηματιστεί κρούστα.
  5. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει, για περίπου 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το μαλακό βούτυρο, τη ζάχαρη, την καρυδόψιχα, τα μπαχαρικά και το ξύσμα.
  2. Ενσωματώνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Τέλος, προσθέτουμε την κρύα κρέμα ζαχαροπλαστικής και το ποτό και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Συναρμολόγηση

  1. Στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας διαμέτρου 24 εκ. σε ένα βουτυρωμένο ταψί ίδιας διαμέτρου. Απλώνουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι, αφήνοντας ένα κενό περίπου 2 εκ. από την περιφέρεια του φύλλου.
  2. Στρώνουμε τη γέμιση πάνω από τη μαρμελάδα. Αλείφουμε το μέρος του φύλλου που δεν έχουμε καλύψει με το μισό μείγμα κρόκου-γάλακτος.
  3. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο 26 εκ. και κλείνουμε καλά την πίτα πιέζοντας τις άκρες των δύο φύλλων για να κολλήσουν και να σφραγίσουν τη γέμιση.
  4. Αφήνουμε την πίτα στο ψυγείο περίπου 1 ώρα για να κρυώσει.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο μείγμα αυγού- γάλακτος. Με ένα μαχαίρι κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο (για να βγαίνουν οι υδρατμοί κατά το ψήσιμο) και από το κέντρο αυτό τραβάμε προς την περιφέρεια λεπτές, ακτινωτές διακοσμητικές χαρακιές.
  7. Ψήνουμε το γλυκό για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια. Το σερβίρουμε χλιαρό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών