
45'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 25'
Υλικά
Μερίδες: για ταψί διαμ. 24 εκ.Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για την galette des rois, ξεκινάμε φτιάχνοντας την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει, αλλά χωρίς να πάρει βράση και να φουσκώσει.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και τους προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το γάλα.
- Ανακατεύουμε έντονα, μέχρι να δέσει σε μια λεία κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη, η οποία να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μη σχηματιστεί κρούστα.
- Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει, για περίπου 1 ώρα.
Γέμιση
- Χτυπάμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το μαλακό βούτυρο, τη ζάχαρη, την καρυδόψιχα, τα μπαχαρικά και το ξύσμα.
- Ενσωματώνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Τέλος, προσθέτουμε την κρύα κρέμα ζαχαροπλαστικής και το ποτό και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Συναρμολόγηση
- Στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας διαμέτρου 24 εκ. σε ένα βουτυρωμένο ταψί ίδιας διαμέτρου. Απλώνουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι, αφήνοντας ένα κενό περίπου 2 εκ. από την περιφέρεια του φύλλου.
- Στρώνουμε τη γέμιση πάνω από τη μαρμελάδα. Αλείφουμε το μέρος του φύλλου που δεν έχουμε καλύψει με το μισό μείγμα κρόκου-γάλακτος.
- Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο 26 εκ. και κλείνουμε καλά την πίτα πιέζοντας τις άκρες των δύο φύλλων για να κολλήσουν και να σφραγίσουν τη γέμιση.
- Αφήνουμε την πίτα στο ψυγείο περίπου 1 ώρα για να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο μείγμα αυγού- γάλακτος. Με ένα μαχαίρι κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο (για να βγαίνουν οι υδρατμοί κατά το ψήσιμο) και από το κέντρο αυτό τραβάμε προς την περιφέρεια λεπτές, ακτινωτές διακοσμητικές χαρακιές.
- Ψήνουμε το γλυκό για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια. Το σερβίρουμε χλιαρό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.