20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4 - 6

Για τα γιουβαρλάκια

Για την σούπα

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Γιουβαρλάκια: Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και τα ζυμώνουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο μείγμα. Πλάθουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος μικρού καρυδιού, και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σούπα: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βράζουμε τον ζωμό, μαζί με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά. Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε προσεχτικά, για να μην διαλύσουμε τα γιουβαρλάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς, να «γίνουν» τα γιουβαρλάκια και να χυλώσει ελαφρώς η σούπα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αυγολέμονο: Ξεχωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ ή με έναν αυγοδάρτη για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με το λεμόνι, για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει, να ασπρίσει. Το αδειάζουμε στο μπολ με τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτουμε σταδιακά, με την κουτάλα της σούπας δόσεις από το ζουμί της σούπας, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια και την ανακινούμε απαλά για να απλωθεί παντού το αυγολέμονο και να ενωθεί με το υπόλοιπο ζουμί. Αφήνουμε 2 – 3 λεπτά το φαγητό να «ξεκουραστεί» και σερβίρουμε με την συνοδεία μιας λαχανοσαλάτας.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών