25'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε γιουβέτσι λαχανικών, αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε, σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, 70 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τις μελιτζάνες με τα κολοκύθια για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
- Καθαρίζουμε το τηγάνι ή την κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και το ζεσταίνουμε καλά σε δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν λίγο.
- Ρίχνουμε τη ντομάτα, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και 900 ml ζεστό νερό, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 λεπτό.
- Αδειάζουμε το όλον σε ένα μέτριο ταψί ή γάστρα.
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, έως ότου μαλακώσει το κριθαράκι και απορροφήσει τα υγρά.
- Βγάζουμε για λίγο το ταψί από τον φούρνο.
- Ρίχνουμε τα λαχανικά που έχουμε αφήσει στην άκρη και το βασιλικό, ανακατεύουμε καλά.
- Σκορπίζουμε το τυρί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 - 10 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και να λιώσει ελαφρώς το τυρί.
Ροζέ από Κοτσιφάλι ή Μανδηλαριά, ή μια λευκή Μαλαγουζιά ή ένα Sauvignon blanc.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 90.