20' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
25' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Χαράζουμε τη σάρκα στις φέτες μελιτζάνας και αλατίζουμε.
  2. Αφήνουμε για 20 λεπτά σε ένα σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους, ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
  3. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 5 εκ. λάδι από τον πυθμένα του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  4. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
  6. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 60 ml από το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τα κοτσάνια μαϊντανού και τις πιπεριές, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 7-8 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
  7. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και σβήνουμε με το ξίδι.
  8. Προσθέτουμε τις ντομάτες, 1 ποτήρι από τον ζεστό ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βάζουμε μέσα μια γάστρα ή ένα βαθύ ταψί για να ζεσταθεί.
  10. Μόλις κάψει ο φούρνος, βάζουμε προσεκτικά τις μελιτζάνες στη γάστρα, προσθέτουμε τη σάλτσα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά (χωρίς να σκεπάσουμε το σκεύος).
  11. Γυρίζουμε τις μελιτζάνες, προσθέτουμε το κριθαράκι, τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών ζεστό και ανακατεύουμε απαλά.
  12. Ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά, πάντα με ανοιχτή γάστρα.
  13. Ξεφουρνίζουμε, ρίχνουμε τα φύλλα μαϊντανού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
  14. Σερβίρουμε και βάζουμε σε κάθε πιάτο ένα κομμάτι μοτσαρέλα και λίγα φύλλα βασιλικού.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών