
20'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
25'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για το γιουβέτσι με μελιτζάνες και πιπεριές χαράζουμε τη σάρκα στις φέτες μελιτζάνας και αλατίζουμε.
- Αφήνουμε για 20 λεπτά σε ένα σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους, ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
- Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 5 εκ. λάδι από τον πυθμένα του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 60 ml από το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τα κοτσάνια μαϊντανού και τις πιπεριές, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 7-8 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
- Αφαιρούμε τα κοτσάνια και σβήνουμε με το ξίδι.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, 1 ποτήρι από τον ζεστό ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βάζουμε μέσα μια γάστρα ή ένα βαθύ ταψί για να ζεσταθεί.
- Μόλις κάψει ο φούρνος, βάζουμε προσεκτικά τις μελιτζάνες στη γάστρα, προσθέτουμε τη σάλτσα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά (χωρίς να σκεπάσουμε το σκεύος).
- Γυρίζουμε τις μελιτζάνες, προσθέτουμε το κριθαράκι, τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών ζεστό και ανακατεύουμε απαλά.
- Ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά, πάντα με ανοιχτή γάστρα.
- Ξεφουρνίζουμε, ρίχνουμε τα φύλλα μαϊντανού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
- Σερβίρουμε το γιουβέτσι με μελιτζάνες και πιπεριές και βάζουμε σε κάθε πιάτο ένα κομμάτι μοτσαρέλα και λίγα φύλλα βασιλικού.