
45'
προετοιμασία
Σύνολο: 45'
Υλικά
Βάρος: για 2 κιλά περίπουΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε γλυκό ντοματάκι από την Κω χωρίς ασβέστη, αρχικά, με ένα μαχαιράκι κάνουμε δύο παράλληλες χαρακιές στο κάτω μέρος από τις ντομάτες τόσο όσο να μπορέσουμε να βγάλουμε με το δάχτυλό μας ή με ένα κουτάλι τους σπόρους τους.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με 700 ml νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Ανακατεύουμε μόνο στην αρχή και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 2-3 λεπτά (από την ώρα που ξεκινάει ο κοχλασμός), μέχρι να δέσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες.
- Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και, μόλις πάρουν βράση, μετράμε 10 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού μαζί με τα αμύγδαλα.
- Αφήνουμε να βράσουν για ακόμη 15 λεπτά, περίπου, μέχρι να δέσει το γλυκό – ο χρόνος εξαρτάται από τα υγρά που αφήνουν οι ντομάτες.
- Προς το τέλος, ρίχνουμε και την αρμπαρόριζα.
- Μόλις είναι έτοιμο, γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και τα διατηρούμε στο ντουλάπι για τουλάχιστον 8 μήνες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.