ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκό του κουταλιού με ξερά σύκα και μέλιΓλυκό του κουταλιού με ξερά σύκα και μέλι
2 ώρες προετοιμασία
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες

Υλικά

Βάρος: 1.500 γρ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το γλυκό του κουταλιού κάστανο με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε χιαστί τον φλοιό των καστάνων στη βάση τους.
  2. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, προσθέτουμε το αλάτι και βράζουμε για 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  3. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε και τα ξεφλουδίζουμε σχολαστικά από την εξωτερική φλούδα αλλά και από το εσωτερικό λεπτό φλούδι τους.
  4. Προσέχουμε να μην κομματιάσουμε τα κάστανα και να μείνουν όσο το δυνατόν ολόκληρα.
  5. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μετρημένο νερό και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
  6. Προσθέτουμε τα κάστανα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι το σιρόπι να κάνει φουσκάλες.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις φλούδες λεμονιού, το λικέρ και τα γαρίφαλα και σείουμε την κατσαρόλα.
  8. Δεν ανακατεύουμε, για να μη σπάσουν τα κάστανα.
  9. Αφήνουμε τα κάστανα μέσα στο σιρόπι για 10-12 ώρες.
  10. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε μέχρι το σιρόπι να δέσει καλά (να στάζει αργά από το κουτάλι, σχηματίζοντας ένα «δάκρυ»).
  11. Πετάμε τις φλούδες λεμονιού (όχι όμως τα γαρίφαλα) και μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, μαζί με το σιρόπι.
  12. Φυλάμε σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Γιορτινά γλυκά και κεράσματα των γιαγιάδων μας».

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών