Τo «ανάμεικτο» ισπανικό πιλάφι σε μια εκδοχή εξπρές…

15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2–3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει κάπως και να μαραθεί. Προσθέτουμε την πιπεριά, το σκόρδο, τα λουκάνικα, το ζαμπόν και το ρύζι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 1–2 λεπτά. Ρίχνουμε την πάπρικα, το σαφράν ή τον κουρκουμά και το νερό και μόλις πάρει βράση (έπειτα από περίπου 3–4 λεπτά) ρίχνουμε και τον αρακά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε. Εν συνεχεία, προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 3-4 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σωθούν νωρίς τα υγρά, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε την παέγια με μια πετσέτα για περίπου 10 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν οι υδρατμοί. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συμβουλές
  2. Στη χειμερινή εκδοχή της παέγιας δεν μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκια πιπεριά Φλωρίνης που της πάει πολύ. Μπορούμε, όμως, να προσθέσουμε προς το τέλος του μαγειρέματος πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι, κομμένες σε μικρούς κύβους.
  3. Αντί για λουκάνικο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κυβάκια από το ψητό κοτόπουλο που μας περίσσεψε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών