Ο Λευτέρης Λαζάρου μάς δείχνει βήμα βήμα πώς να φτιάξουμε την απόλυτη γαριδομακαρονάδα του, που έχει επίσης όστρακα για κορυφαία νοστιμιά

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαριδομακαρονάδα με ούζοΓαριδομακαρονάδα με ούζο

Για να ετοιμάσουμε την γαριδομακαρονάδα με μύδια και βόνγκολε σε μια μεγάλη, φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα (πλασοτέ) με νερό που αχνίζει, ρίχνουμε τα όστρακα και αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα να αχνιστούν και να βγάλουν ό,τι άμμο έχουν. Κάθε όστρακο που ανοίγει το βγάζουμε αμέσως με μια τσιμπίδα, για να μη μαγειρευτεί πολύ, και συνεχίζουμε μέχρι να ανοίξουν όλα. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 1 1⁄2-2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους (περίπου 9 λεπτά). Τα σουρώνουμε και κρατάμε 3 κουτάλες από το νερό στο οποίο έβρασαν (περίπου 150 γρ.).

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τον ζωμό κότας και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, τα ντοματίνια, τα κουμκουάτ, το σκόρδο, τον βασιλικό, το μισό εστραγκόν και το σχοινόπρασο και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σε ένα πιάτο απλώνουμε τις καθαρισμένες γαρίδες, τις αλατίζουμε και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.

Ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε 2 κουτάλες από το νερό των μακαρονιών που κρατήσαμε στην άκρη και τα όστρακα, και ανακατεύουμε ξανά.

Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι (στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού) και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Προσθέτουμε το βούτυρο, άλλη 1 κουτάλα νερό και αφήνουμε πάνω στη φωτιά για 1-2 λεπτά, να δέσει λίγο η σάλτσα.

Σερβίρουμε στα πιάτα τα ζυμαρικά και τα θαλασσινά βγάζοντάς τα με μια λαβίδα, χωρίς να πάρουμε τη σάλτσα.

Ξαναβάζουμε το τηγάνι με τη σάλτσα στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει λίγο ακόμα. Περιχύνουμε τα ζυμαρικά, σκορπίζουμε το υπόλοιπο εστραγκόν και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και, αν θέλουμε, στολίζουμε τα πιάτα με λίγες φύτρες μιζούνας.

Τέλος, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

 

30' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την απόλυτη γαριδομακαρονάδα του Λευτέρη Λαζάρου: Σε μια μεγάλη, φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα (πλασοτέ) με νερό που αχνίζει, ρίχνουμε τα όστρακα και αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα να αχνιστούν και να βγάλουν ό,τι άμμο έχουν.
  2. Κάθε όστρακο που ανοίγει το βγάζουμε αμέσως με μια τσιμπίδα, για να μη μαγειρευτεί πολύ, και συνεχίζουμε μέχρι να ανοίξουν όλα. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 1 1⁄2-2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους (περίπου 9 λεπτά).
  4. Τα σουρώνουμε και κρατάμε 3 κουτάλες από το νερό στο οποίο έβρασαν (περίπου 150 γρ.).
  5. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τον ζωμό κότας και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.
  6. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, τα ντοματίνια, τα κουμκουάτ, το σκόρδο, τον βασιλικό, το μισό εστραγκόν και το σχοινόπρασο και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  7. Σε ένα πιάτο απλώνουμε τις καθαρισμένες γαρίδες, τις αλατίζουμε και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.
  8. Ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε 2 κουτάλες από το νερό των μακαρονιών που κρατήσαμε στην άκρη και τα όστρακα, και ανακατεύουμε ξανά.
  9. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι (στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού) και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
  10. Προσθέτουμε το βούτυρο, άλλη 1 κουτάλα νερό και αφήνουμε πάνω στη φωτιά για 1-2 λεπτά, να δέσει λίγο η σάλτσα.
  11. Σερβίρουμε στα πιάτα τα ζυμαρικά και τα θαλασσινά βγάζοντάς τα με μια λαβίδα, χωρίς να πάρουμε τη σάλτσα.
  12. Ξαναβάζουμε το τηγάνι με τη σάλτσα στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει λίγο ακόμα.
  13. Περιχύνουμε τα ζυμαρικά, σκορπίζουμε το υπόλοιπο εστραγκόν και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και, αν θέλουμε, στολίζουμε τα πιάτα με λίγες φύτρες μιζούνας.
  14. Τέλος, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Μύδια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών