Η λαμπροκουλούρα ζυμώνεται σύμφωνα με την παράδοση τη Μεγάλη Πέμπτη και κατά το έθιμο στις κοπέλες δίνουν μια στρογγυλή κουλούρα, που συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, και για τα αγόρια φτιάχνουν ένα πέταλο, που συμβολίζει τον καλό οιωνό. Η συνταγή είναι του θρυλικού Λάκωνα φούρναρη, Νίκου Μάζη.

Υλικά

Διαδικασία

  1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από το σουσάμι) στον κάδο του μίξερ πάγκου και τα ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια, ομοιογενή ζύμη. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε έντονα με τα χέρια. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τη χωρίζουμε στη μέση. Από το κάθε κομμάτι αφήνουμε στην άκρη το 1/3, για να φτιάξουμε τον σταυρό, και με τα υπόλοιπα 2/3 κάθε κομματιού πλάθουμε χοντρό κορδόνι και το ρολάρουμε πάνω σε σουσάμι. Τυλίγουμε το κορδόνι σε κουλούρα με διάμετρο 30 εκ. Με τα κομμάτια ζύμης που αφήσαμε στην άκρη πλάθουμε 4 λεπτά κορδόνια για 2 σταυρούς, έναν για κάθε κουλούρα. Κυλάμε τα κορδόνια σε σουσάμι για να καλυφθούν παντού. Έπειτα τα κολλάμε ανά δύο σε κάθε κουλούρα, σχηματίζοντας σταυρό στο κέντρο. Μπορούμε να βάλουμε σε κάθε άκρη αλλά και στο κέντρο του σταυρού από ένα κόκκινο αυγό είτε απλώς μπήγοντάς το στη ζύμη είτε φτιάχνοντας λεπτά κορδονάκια από ζύμη, τα οποία τυλίγουμε σφιχτά γύρω από κάθε αυγό, σαν φωλίτσες τις οποίες κολλάμε πάνω στην κουλούρα. Ένα άλλο ωραίο σχέδιο: πλάθουμε πιο λεπτά τα κορδόνια του σταυρού και καθένα το διπλώνουμε στη μέση και πλέκουμε τις άκρες του να γίνει μακριά πλεξουδίτσα. Έπειτα, σχηματίζουμε με αυτές τον σταυρό. Μεταφέρουμε τις δύο λαμπροκουλούρες σε δύο ευρύχωρα ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε καθεμία χωριστά για 50-55 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και τις αλείφουμε ελαφρά με λίγο νερό, για να γίνει το χρώμα τους λίγο πιο ξανθό. Δεν ανησυχούμε μήπως μαλακώσει η κόρα, γιατί με την καυτή θερμοκρασία η υγρασία θα εξατμιστεί αμέσως.
  2. Νίκος Μάζης
  3. ΜΥΣΤΙΚΟ Μπορούμε να στολίσουμε τη λαμπροκουλούρα και με άλλα λεπτότερα κορδόνια που θα φτιάξουμε κρατώντας στην άκρη λίγο περισσότερη από τη ζύμη του ψωμιού.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών