Τη συνταγή μας έδωσε η κ. Δάφνη Παρλιάρη και η κ. Τασούλα Παπανικολάου από τον ξενώνα «Ροδαμό» στο Χολομώντα Χαλκιδικής.

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 1 στρογγυλό ταψί, διαμέτρου περίπου 28 εκ.

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Ζύμη: Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί με περίπου 350 ml νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
  2. Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο, πλάθουμε 2 μικρές μπάλες, τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τις καλύπτουμε με μια πετσέτα κουζίνας και τις αφήνουμε στην άκρη, για περίπου 30 λεπτά, να «ξεκουραστούν».
  3. Γέμιση: Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά.
  5. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, περιχύνουμε με 800 ml νερό και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αναμειχθούν.
  6. Μισοσκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να κρυώσει ελαφρώς.
  8. Προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να αναμειχθούν.
  9. Πίτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί.
  10. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη (ή με την βέργα, αν έχουμε) τη μία μπάλα ζύμης σε ένα λεπτό φύλλο διαμέτρου περίπου 32 εκ.
  11. (λίγο μεγαλύτερο δηλαδή από τη διάμετρο του ταψιού).
  12. Το απλώνουμε προσεχτικά στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
  13. Αδειάζουμε την γέμιση και την στρώνουμε ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού.
  14. Ανοίγουμε και την δεύτερη μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου περίπου 28 εκ.
  15. και καλύπτουμε με αυτό τη γέμιση.
  16. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης, πιέζοντας τες με τα δάχτυλα μας στην ένωση των δύο φύλλων ώστε να σφραγίσουμε τη γέμιση.
  17. Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια της πίτας με λίγο λάδι και ψήνουμε στο χαμηλό ράφι του φούρνου για περίπου 50 λεπτά – 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω.
  18. * ΣυμβουλήΗ κ.
  19. Δάφνη χρησιμοποίησε φρέσκα λευκά μανιτάρια του εμπορίου και αποξηραμένα βασιλικά μανιτάρια τα οποία έβαλε στο νερό να μουλιάσουν για περίπου 40 λεπτά.
  20. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο λευκά μανιτάρια, αλλά για έξτρα νοστιμιά βάζουμε διάφορα φρέσκα μανιτάρια μαζί και μερικά αποξηραμένα, μουλιασμένα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών