ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜανιταρόπιταΜανιταρόπιτα
30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη μανιταρόπιτα με φύλλο βουτυράτο, χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  2. Σταματάμε κατά διαστήματα το μίξερ και τρίβουμε το μείγμα ελαφρώς με τα χέρια. Αφού θα έχουμε ρίξει όλο το βούτυρο, το μείγμα πρέπει να μοιάζει με τριμμένη παρμεζάνα.
  3. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε για πολύ λίγο, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο νερό μέχρι να έχουμε ένα συμπαγές ζυμάρι.
  4. Το χωρίζουμε σε 2 μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο, τα πλάθουμε σε μπάλες και τα τυλίγουμε με μεμβράνη. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο.

Γέμιση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια.
  2. Προσθέτουμε αλάτι για να βγάλουν τους χυμούς τους και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τον ζωμό κότας και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Αποσύρουμε, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

Μανιταρόπιτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28-30 εκ.
  3. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με βαρύ πλάστη τη μεγαλύτερη μπάλα ζύμης σε στρογγυλό φύλλο με πάχος περίπου 0,5 εκ. και διάμετρο 35 εκ. (θέλει λίγη υπομονή, καθότι το ζυμάρι θα έχει σκληρύνει στο ψυγείο). Το απλώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
  4. Ανοίγουμε και το μικρότερο κομμάτι ζύμης σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 30 εκ. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στο φύλλο και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
  5. Βρέχουμε με ένα πινέλο με λίγο νερό τα σημεία όπου θα ενωθούν.
  6. Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και τις γυρίζουμε προς τα μέσα, σχηματίζοντας περιμετρικά ένα κορδόνι.
  7. Αλείφουμε με τον κρόκο όλη την επιφάνεια.
  8. Ψήνουμε την μανιταρόπιτα σε χαμηλό ράφι στον φούρνο για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.

Μυστικά

Το ζυμάρι μπορούμε να το ετοιμάσουμε από την προηγουμένη (ή μέχρι και 3 μέρες πριν) και να το διατηρήσουμε τυλιγμένο σε μεμβράνη στo ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών