Παλιά την έφτιαχναν με λίπος (χοιρινό λίπος και μάλιστα λαρδί) και όχι με βούτυρο ή ελαιόλαδο: το σκόρπιζαν σε κομματάκια στο ταψί πριν ρίξουν τον χυλό και σκόρπιζαν κάμποσο ακόμη στην επιφάνεια του χυλού. Τη συνταγή μάς έδωσε η κ. Ελένη Στεργίου από τα Άγραφα.
40'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 38-40 εκ.Διαδικασία
- Για την μπατζίνα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε βαθύ μπολ βάζουμε την κολοκύθα, τα αυγά, το τυρί, το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε.
- Σταδιακά προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε να γίνει ένας χυλός σχετικά υδαρής.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Λαδώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου, αδειάζουμε τον χυλό, σείουμε το ταψί για να απλωθεί ομοιόμορφα και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και λάδι.
- Ψήνουμε τη μπατζίνα για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει καλά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.