Η Μπόχαλη είναι το μπαλκόνι της Ζακύνθου. Κρέμεται στο χείλος του ομώνυμου λόφου, ανάμεσα στο Ενετικό Κάστρο και στις πευκόφυτες κατηφοριές, και χαρίζει μια απίθανη θέα προς τη Χώρα, το λιμάνι και το πέλαγος. Είναι παράλληλα και η πατρίδα της «φρυγανιάς», ενός γλυκού απλού, νόστιμου και δροσερού, ό,τι πρέπει για τα κεράσματα αυτής της εποχής.

To εύκολο γλυκό ψυγείου της Ζακύνθου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαρυδόπιταΚαρυδόπιτα παραδοσιακή με φρυγανιά από το ΠήλιοΑπό παλιά, στις κυριακάτικες βόλτες τους οι Ζακυθινοί ανηφορίζουν στη δροσερή Μπόχαλη και απολαμβάνουν στα καφεζαχαροπλαστεία μια σιροπιασμένη φρυγανιά με παχιά κρέμα, σερβιρισμένη συχνά με παγωτό. Το λες και μαμαδίστικο γλυκό, καθώς θυμίζει το απλό γλύκισμα ψυγείου με στρώσεις από πτι μπερ, κρέμα και ζελέ. Όμως εδώ, αντί για μπισκότα βάζουν απλή φρυγανιά (εξ ου και η ονομασία του γλυκού) και στρώσεις κρέμας και σαντιγί. Θα αναρωτηθεί κανείς: «Μα καλά, ολόκληρη Ζάκυνθος μονάχα τούτο το απλό γλυκό έχει να μας δείξει;». Όχι βέβαια. Πολλά και με δύσκολες τεχνικές είναι τα ζακυθινά γλυκίσματα, όμως ετοιμάζονται για ιδιαίτερες περιπτώσεις, κυρίως σε γεννητούρια, γάμους και θρησκευτικές γιορτές. Είναι το δύσκολο μαντολάτο, που θέλει τέχνη και μαστοριά, ενώ φτιάχνονται ακόμη αμυγδαλωτά, παστιτσότα, λουκουμάδες, γλυκά παξιμαδάκια με πορτοκάλι και σταφίδα. Η φρυγανιά, από την άλλη, καλύπτει άμεσα και εύκολα την ανάγκη για γλυκό κάθε στιγμή της ημέρας. Την ετοίμασε για εμάς η Ιωάννα Λελιοπούλου, μια γυναίκα με αληθινό πάθος και μεράκι για τα νόστιμα μαγειρέματα και τα γλυκίσματα. Βέρα Μυκονιάτισσα, όταν βρέθηκε στη Ζάκυνθο, εντρύφησε στη γαστρονομία της, αγάπησε τα υλικά της και βάλθηκε να τα ετοιμάζει ασταμάτητα για τους αγαπημένους της.

Η Ζακυνθινή φρυγανιά βήμα βήμα

Η κουζίνα της, μια γωνιά ηρεμίας και καλόγουστης τάξης. Άξια μαστόρισσα με ό,τι καταπιάνεται, μας ετοίμασε μια πεντανόστιμη εκδοχή της φρυγανιάς. Δοκιμάστε τη και ταξιδέψτε με τον πιο γλυκό τρόπο στο Φιόρο του Λεβάντε. Βιβή Κωνσταντινίδου

Η Ιωάννα Λελιοπούλου μας δείχνει βήμα βήμα πως να φτιάξουμε τη ζακυνθινή φρυγανιά

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Η Ζακυνθινή φρυγανιά βήμα - βήμα Η Ζακυνθινή φρυγανιά βήμα - βήμα

Για το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 7-8 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το υγρό αρχίσει να κοχλάζει. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το σουρώνουμε.

Η Ζακυνθινή φρυγανιά βήμα - βήμα Η Ζακυνθινή φρυγανιά βήμα - βήμα

Για την κρέμα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το 1 ποτήρι γάλα με το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα σε σχετικά δυνατή φωτιά. Όταν είναι έτοιμο να πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα του άνθους αραβοσίτου, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και βράζουμε για 3-4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι η κρέμα να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Η Ζακυνθινή φρυγανιά βήμα - βήμα Η Ζακυνθινή φρυγανιά βήμα - βήμα

Στρώνουμε φρυγανιές στη σειρά, σε μονή στρώση, μέχρι να καλύψουμε καλά τον πυθμένα ενός ταψιού 20 x 30 εκ. Αν χρειαστεί, σπάμε μερικές για να καλύψουμε τα μικρά κενά. Τις περιχύνουμε γενναιόδωρα με σιρόπι, μέχρι να «κολυμπάνε». Το γλυκό θέλει άφθονο σιρόπι, οι φρυγανιές θα πρέπει να μουσκέψουν πλήρως, ακόμη κι αν μείνει λίγο στο ταψί. Αφήνουμε κατά μέρος για 10-15 λεπτά, για να απορροφήσουν το περισσότερο σιρόπι οι φρυγανιές.

Η Ζακυνθινή φρυγανιά βήμα - βήμα

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια. Αφήνουμε για 30-40 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, για να πήξει η κρέμα και να στερεοποιηθεί αρκετά. Για τη σαντιγί χτυπάμε στο μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την άχνη, μέχρι να φτιάξουμε σφιχτή σαντιγί. Την απλώνουμε πάνω στην κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Σκεπάζουμε το γλυκό με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να σφίξει καλά και να κρυώσει.

Η Ζακυνθινή φρυγανιά βήμα - βήμα Η Ζακυνθινή φρυγανιά βήμα - βήμα

Πασπαλίζουμε πυκνά την επιφάνεια με την κοπανισμένη καρυδόψιχα και κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε από 1-2 κουτ. σούπας μαρμελάδα και σερβίρουμε αμέσως.

40' προετοιμασία
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 40'

Υλικά

Κομμάτια: 16 κομμάτια / για 1 ταψί 20x30

Κρέμα

Σαντιγί

Σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Βράζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 7-8 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το υγρό αρχίσει να κοχλάζει.
  2. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το σουρώνουμε.

Κρέμα

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το 1 ποτήρι γάλα με το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη.
  2. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα σε σχετικά δυνατή φωτιά. Όταν είναι έτοιμο να πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα του άνθους αραβοσίτου, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα.
  3. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και βράζουμε για 3-4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι η κρέμα να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Συναρμολόγηση

  1. Στρώνουμε φρυγανιές στη σειρά, σε μονή στρώση, μέχρι να καλύψουμε καλά τον πυθμένα ενός ταψιού 20 x 30 εκ. Αν χρειαστεί, σπάμε μερικές για να καλύψουμε τα μικρά κενά.
  2. Τις περιχύνουμε γενναιόδωρα με σιρόπι, μέχρι να «κολυμπάνε». Το γλυκό θέλει άφθονο σιρόπι, οι φρυγανιές θα πρέπει να μουσκέψουν πλήρως, ακόμη κι αν μείνει λίγο στο ταψί.
  3. Αφήνουμε κατά μέρος για 10-15 λεπτά, για να απορροφήσουν το περισσότερο σιρόπι οι φρυγανιές.
  4. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια.
  5. Αφήνουμε για 30-40 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, για να πήξει η κρέμα και να στερεοποιηθεί αρκετά.

Σαντιγί

  1. Χτυπάμε στο μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την άχνη, μέχρι να φτιάξουμε σφιχτή σαντιγί.
  2. Την απλώνουμε πάνω στην κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  3. Σκεπάζουμε το γλυκό με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να σφίξει καλά και να κρυώσει.

Σερβίρισμα

  1. Πασπαλίζουμε πυκνά την επιφάνεια με την κοπανισμένη καρυδόψιχα και κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια.
  2. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε από 1-2 κουτ. σούπας μαρμελάδα και σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικά

  • Το γλυκό σερβίρεται με διάφορους τρόπους. Αν δεν θέλουμε να το καλύψουμε με καρυδόψιχα, την αντικαθιστούμε με μαρμελάδα της αρεσκείας μας, την οποία θα απλώσουμε την τελευταία στιγμή πριν σερβίρουμε.
  • Είναι απαραίτητο η κρέμα γάλακτος που θα χτυπήσουμε για τη σαντιγί να είναι πολύ κρύα, απευθείας από το ψυγείο, διαφορετικά θα αναμειχθεί με την κρέμα του άνθους αραβοσίτου πάνω στην οποία θα απλωθεί.
  • Όι Ζακυθινοί αγαπούν τη φρυγανιά τους όσο πιο σιροπιασμένη γίνεται. Ρίχνουμε λοιπόν μπόλικο σιρόπι, ακόμη κι αν οι φρυγανιές «κολυμπάνε» σε αυτό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 33.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών