1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 16' μαγείρεμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 16'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για το σιρόπι

Για την κρέμα τυριού

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καρυδόπιτα-κέικ με επικάλυψη από κρέμα τυριού, απλώνουμε τα καρύδια σε μια λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 12-13 λεπτά (προσοχή, όχι στο γκριλ).
  2. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα αλέθουμε στο μπλέντερ σε σκόνη.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε.
  4. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να ασπρίσουν.
  5. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης.
  6. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και στο τέλος την καρυδόσκονη και την κανέλα, και ανακατεύουμε με τη μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  7. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. ή μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα (εναλλακτικά, δύο μικρότερες).
  8. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 60 λεπτά.
  9. Ετοιμάζουμε το σιρόπι λίγο πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο.

Σιρόπι

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (μετράμε τον χρόνο από όταν ξεκινήσει ο βρασμός).
  2. Ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό πάνω στη ζεστή καρυδόπιτα.
  3. Αφήνουμε κατά μέρος για τουλάχιστον 3 ώρες, να κρυώσει καλά και την ξεφορμάρουμε.

Κρέμα τυριού

  1. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό ή με το σύρμα το τυρί κρέμα με το μέλι, προσθέτοντας σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος έως ότου σφίξει το μείγμα σαν σαντιγί.
  2. Απλώνουμε την κρέμα τυριού πάνω στην επιφάνεια της καρυδόπιτας.
  3. Πασπαλίζουμε την καρυδόπιτα με λίγη κανέλα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 151.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών