1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα και 16' μαγείρεμα
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 16'
Υλικά
Μερίδες: 12Για το σιρόπι
Για την κρέμα τυριού
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε καρυδόπιτα-κέικ με επικάλυψη από κρέμα τυριού, απλώνουμε τα καρύδια σε μια λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 12-13 λεπτά (προσοχή, όχι στο γκριλ).
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα αλέθουμε στο μπλέντερ σε σκόνη.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να ασπρίσουν.
- Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και στο τέλος την καρυδόσκονη και την κανέλα, και ανακατεύουμε με τη μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. ή μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα (εναλλακτικά, δύο μικρότερες).
- Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 60 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι λίγο πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο.
Σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (μετράμε τον χρόνο από όταν ξεκινήσει ο βρασμός).
- Ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό πάνω στη ζεστή καρυδόπιτα.
- Αφήνουμε κατά μέρος για τουλάχιστον 3 ώρες, να κρυώσει καλά και την ξεφορμάρουμε.
Κρέμα τυριού
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό ή με το σύρμα το τυρί κρέμα με το μέλι, προσθέτοντας σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος έως ότου σφίξει το μείγμα σαν σαντιγί.
- Απλώνουμε την κρέμα τυριού πάνω στην επιφάνεια της καρυδόπιτας.
- Πασπαλίζουμε την καρυδόπιτα με λίγη κανέλα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 151.