ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕύκολο ψωμί γεμιστό με γραβιέραΕύκολο ψωμί γεμιστό με γραβιέρα
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
7 ημέρες και 20 ώρες αναμονή
Σύνολο: 7 ημέρες και 22 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: Για 1 καρβέλι περίπου 2 κιλών

Για το προζύμι

Για το ψωμί

Διαδικασία

Προζύμι

  1. Για να φτιάξουμε καρυδόψωμο προζυμένιο, με καρύδια και καρδάμωμο, ξεκινάμε από το προζύμι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με πιρούνι το αλεύρι, το νερό και το μέλι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε σχετικά χλιαρό μέρος, μακριά από ρεύματα, για 24 ώρες.
  2. Την επομένη, προσθέτουμε 80 γρ. επιπλέον αλεύρι και 80 γρ. χλιαρό νερό και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη. Αυτή τη διαδικασία, δηλαδή την προσθήκη νερού-αλευριού, την επαναλαμβάνουμε κάθε 24 ώρες για 1 εβδομάδα ή λίγο λιγότερο.
  3. Το βασικό είναι να δούμε ότι το ζυμάρι μας έχει διογκωθεί, έχει εμφανίσει φουσκάλες και κυρίως έχει έντονη, χαρακτηριστική μυρωδιά, σαν να έχει ξινίσει. Αυτά είναι σημάδια ότι το προζύμι είναι έτοιμο.

Καρυδόψωμο

  1. Μετά το τελευταίο «τάισμα» αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 12-14 ώρες και κόβουμε από αυτό μια ποσότητα 185 γρ. Τη βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) και προσθέτουμε όλα τα υλικά του ψωμιού (αλεύρι, αλάτι, νερό, σχίνο, καρδάμωμο, παπαρουνόσπορους και καρυδόψιχα).
  2. Ζυμώνουμε καλά, σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε σε χλιαρό σημείο για 5-6 ώρες, μέχρι να φουσκώσει.
  3. Το βγάζουμε από το μπολ, το πλάθουμε σε καρβέλι οβάλ ή στρογγυλό, το βάζουμε σε ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα.
  4. Ψήνουμε το καρβέλι για 45 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 140°C. Δυναμώνουμε στους 170°C και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά. Το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε για 25-30 λεπτά και το σερβίρουμε.
  5. Το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε για 25-30 λεπτά και το σερβίρουμε.

Ένα ωραίο Sherry Αmontillado.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών