Δεν είναι η παραδοσιακή ελληνική καρυδόπιτα. Κατ’ αρχάς, δεν περιέχει σιρόπι αλλά ούτε αρωματικά, όπως κανέλα ή γαρίφαλο. Απουσιάζουν παντελώς το αλεύρι, η φρυγανιά και το σιμιγδάλι (μόνο λίγο κορν φλάουρ περιέχει) και κυριαρχεί το καρύδι.  Μπορούμε να του δώσουμε μια πιο γιορτινή αίσθηση, σερβίροντας κάθε κομμάτι με μία κουταλιά γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας ή με σιρόπι βύσσινο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαρυδόπιτα με 5 υλικά, χωρίς σιρόπιΚαρυδόπιτα με 5 υλικά, χωρίς σιρόπι
15' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 12

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καρυδόπιτα χωρίς γλουτένη, βάζουμε τα καρύδια στο μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ψιλά.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ, κατά προτίμηση με το φτερό, το βούτυρο, την άχνη και το τριμμένο καρύδι μέχρι να φουσκώσουν και να γίνει μια υπόλευκη κρέμα.
  3. Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα. Μόλις ενσωματωθούν και γίνει ένα ομοιογενές, αφράτο μείγμα, σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης.
  4. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τον πάτο ενός ρηχού ταψιού διαμέτρου 24 εκ., αδειάζουμε το μείγμα και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον ένα βράδυ. Αυτό θα βοηθήσει να «κάτσει» λίγο το μείγμα, να χάσει τον αέρα του και να μη φουσκώσει άτσαλα στο ψήσιμο.
  5. Την επόμενη μέρα, το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα.
  6. Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών