ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ κλασική καρυδόπιταΚαρυδόπιτα κλασική Στην Κερατέα και γενικότερα στα Μεσόγεια δεν καλλιεργούνται οι καρυδιές, μόνο σε κάποιες αυλές έβλεπες τέτοιο δέντρο. Όσοι είχαν, μάζευαν τα καρύδια στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα καθάριζαν, τα άφηναν να ξεραθούν και τα φύλασσαν για τον χειμώνα. Η καρυδόψιχα μπαίνει στη μουσταλευριά και στα γιορτινά μελομακάρονα, αλλά ο κύριος ρόλος της ήταν στην καρυδόπιτα που έφτιαχναν σε όλα σπίτια, είχαν δεν είχαν καρυδιά. «Είναι γλυκό εύκολο, όμως χρειάζεται υπομονή και να μην ανοίγουμε τον φούρνο όσο ψήνεται το γλυκό, για να μην “κάτσει”», λέει η Μαρία Αγγελή από την Κερατέα, που ετοίμασε την καρυδόπιτα με τη συνταγή της γιαγιάς της.

45' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 35 x 45 εκ.

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Χτυπάμε με στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα, σαν των κουραμπιέδων.
  2. Προσθέτουμε τους κρόκους, στην αρχή έναν έναν και στη συνέχεια ανά δύο, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ίσως το μείγμα κόψει, αλλά θα σφίξει στη συνέχεια, μόλις προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
  3. Πλένουμε και σκουπίζουμε σχολαστικά τα χτυπητήρια του μίξερ.
  4. Σε άλλο, καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε απαλή μαρέγκα.
  5. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα, προσθέτουμε την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε καλά.
  6. Τέλος, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κονιάκ με τη σόδα, προσεκτικά γιατί θα αφρίσει.
  7. Ρίχνουμε τη μαρέγκα σε δόσεις στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε με μεγάλες και απαλές κινήσεις με μια ελαστική σπάτουλα.
  8. Προσθέτουμε το μείγμα σόδας και ανακατεύουμε.
  9. Τέλος, ρίχνουμε το μείγμα της καρυδόψιχας και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
  11. Το ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή και στεγνή η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του γλυκού.
  12. Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει και να γίνει χλιαρή.

Σιρόπι (το ετοιμάζουμε μόλις γίνει χλιαρό το γλυκό)

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
  2. Περιχύνουμε τη χλιαρή καρυδόπιτα αργά, ρίχνοντας το καυτό σιρόπι με κουτάλα της σούπας.
  3. Αφήνουμε την καρυδόπιτα να ποτίσει καλά και να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών