50' προετοιμασία
30' τηγάνισμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Τεμάχια: 30

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα κατημέρια (τυροπιτάκια σε σχήμα σαλίγκαρου), κάνουμε ως εξής: Στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το ελαιόλαδο.
  2. Ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια μας, ρίχνοντας σταδιακά τόσο χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να σχηματιστεί ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  3. Το χωρίζουμε σε 30 μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μικρό μπαλάκι.
  4. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι ζύμης σε λεπτό φύλλο 20 x 10 εκ., πάχους περίπου 2-3 χλστ.
  5. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια 2-3 κουτ. σούπας ξινομυζήθρα και τυλίγουμε σε ρολό.
  6. Διπλώνουμε τη μία άκρη του ρολού για να σχηματίσουμε έναν σαλίγκαρο*.
  7. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  8. Τηγανίζουμε τα κατημέρια (τυροπιτάκια σε σχήμα σαλίγκαρου) σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  9. Βγάζουμε τα κατημέρια με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Μυστικά

*Αν δυσκολευτούμε να κάνουμε το σχήμα του σαλίγκαρου, κόβουμε τη ζύμη σε μικρά τετράγωνα φύλλα 10 εκ. Βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου από 1 γεμάτη κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα για να σχηματίζουμε έναν φάκελο και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση. Τηγανίζουμε όπως τα κατημέρια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών