ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠιτάκια Καισαρείας με παστουρμά και ντομάταΠιτάκια Καισαρείας με παστουρμά και ντομάτα

Είναι μια συνταγή που εμπνεύστηκε η Βαλεντίνα Σωκράτους, μία από τις πολλές που μπορεί να σε οδηγήσει η φαντασία αν έχεις στα χέρια σου έναν καλής ποιότητας καβουρμά. Θα γίνει ένας από τους αγαπημένους σας μεζέδες: φτιάχνεται εύκολα, γρήγορα, η νοστιμιά του είναι μνημειώδης και ταιριάζει τόσο σε έναν γιορτινό μπουφέ, χειμώνα καλοκαίρι, όσο και στο γρήγορο τραπέζι με μεζέδες για την παρέα. Τα καβουρμαδοπιτάκια μπορούν να συντηρηθούν για καιρό στην κατάψυξη και να τηγανιστούν την τελευταία στιγμή, για ένα κέρασμα-αστραπή.

Καβουρμαδοπιτάκια-ρολά, στο τηγάνι Καβουρμαδοπιτάκια-ρολά, στο τηγάνι
Καβουρμαδοπιτάκια-ρολά, στο τηγάνι Καβουρμαδοπιτάκια-ρολά, στο τηγάνι
35' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
50' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Κομμάτια: 10-12

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε τα καβουρμαδοπιτάκια-ρολά, στο τηγάνι, ξεκινάμε με τη γέμιση. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι χωρίς λιπαρή ουσία για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γυαλίσει καλά.
  2. Ρίχνουμε τον καβουρμά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει και να κομματιαστεί.
  3. Προσθέτουμε το πλιγούρι και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τη νοστιμιά του καβουρμά.
  4. Ρίχνουμε την ντομάτα, το πετιμέζι, το μπούκοβο ή την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά της ντομάτας, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Πιτάκια

  1. Σε καθαρή και επίπεδη επιφάνεια απλώνουμε τα φύλλα κρούστας, ακριβώς το ένα πάνω στο άλλο, λαδωμένα καλά ένα ένα.
  2. Απλώνουμε πάνω σε όλη την επιφάνεια του επάνω φύλλου το μείγμα της γέμισης, αφήνοντας ένα περιθώριο 1 εκ. περιμετρικά, και τυλίγουμε όλα μαζί τα φύλλα σε σχετικά σφιχτό ρολό από τη μακριά πλευρά τους.
  3. Τυλίγουμε το ρολό με διάφανη μεμβράνη, σφιχτά σαν καραμέλα, και βάζουμε στην κατάψυξη για 45-60 λεπτά, μέχρι το ρολό να σφίξει και να κόβεται εύκολα.
  4. Το βγάζουμε από την κατάψυξη, αφαιρούμε τη μεμβράνη και το κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ.
  5. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1/2 εκ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και τηγανίζουμε τις φέτες σε δόσεις, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να αποκτήσει κάθε φέτα μια ρόδινη κρούστα και από τις δύο πλευρές της.
  6. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τα πιτάκια ζεστά ή χλιαρά, σκέτα ή με ένα ντιπ γιαουρτιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αλλαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Πλιγούρι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών