ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚεφτεδάκια γαλοπούλας με σάλτσα μουστάρδας και αρωματικό ρύζιΚεφτεδάκια γαλοπούλας με σάλτσα μουστάρδας και αρωματικό ρύζι
35' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά

Τεμάχια: 30

Για 30 κεφτέδες

Για τη σάλτσα μπίρας

Διαδικασία

Σάλτσα μπίρας

  1. Για τα κεφτεδάκια γαλοπούλας στο γκριλ με σάλτσα μπίρας ξεκινάμε με την σάλτσα και σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
  2. Σβήνουμε με την μπίρα (με προσοχή γιατί φουσκώνει και αφρίζει) και ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, το μέλι, το χυμό λεμονιού, τα κεδροκούκουτσα, λίγο αλάτι και άφθονο πιπέρι.
  3. Ανακατεύουμε, αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και το σιγομαγειρεύουμε για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μειωθεί σχεδόν στο 1/3 της αρχικής του ποσότητας.
  4. Προσθέτουμε τα κεράσια (ή τα δαμάσκηνα ή τα βερίκοκα), τα βράζουμε για 5 - 6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  5. Πετάμε τα κεδροκούκουτσα και πολτοποιούμε τη σάλτσα στο μπλέντερ.
  6. Αν θέλουμε να αποκτήσει βελούδινη υφή, την πιέζουμε από λεπτό σουρωτήρι - σήτα.
  7. Την αφήνουμε κατά μέρος.

Κεφτέδες

  1. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα μέτριο ρηχό ταψί.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, 50 ml νερό και το κρεμμύδι (φρέσκο ή ξερό) και τα ζεσταίνουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το κρεμμύδι να μαραθεί και να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  3. Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ, το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το στυμμένο ψωμί.
  4. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και προσθέτουμε τον κιμά, το δυόσμο (φρέσκο ή ξερό), το κάρι (ή το μείγμα μπαχαρικών), το αυγό, το ούζο (ή το τσίπουρο ή το ξίδι) και τον τριμμένο πάγο.
  5. Ζυμώνουμε γρήγορα με τα χέρια μας για 1 - 2 λεπτά, πριν προλάβει να λιώσει ο πάγος και γίνει κολλώδες το μείγμα.
  6. Οσο ζυμώνουμε, βρέχουμε κάθε τόσο τα χέρια μας στο νερό.
  7. Πλάθουμε 30 κεφτεδάκια (βάρους περίπου 20 γρ.το καθένα) και τα βάζουμε στο λαδωμένο ταψάκι.
  8. Το βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά.
  9. Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά.
  10. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και ψήνουμε τους κεφτέδες αμέσως, για 10 - 12 λεπτά, γυρίζοντάς τους μία φορά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  11. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και ψήνουμε τους κεφτέδες αμέσως, για 10 - 12 λεπτά, γυρίζοντάς τους μία φορά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  12. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμοι ανοίγοντας έναν κεφτέ στη μέση και, αν υπάρχει έστω και στο ελάχιστο κάποιο ροζέ σημείο, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.

Μυστικά

Συμβουλές: Σερβίρουμε τους κεφτέδες σε πιατέλα και συνοδεύουμε με τη σάλτσα μπίρας σε ξεχωριστό μπολ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 63.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών