
15'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: για 1 μέτρια φόρμαΔιαδικασία
- Για το κέικ χωρίς μίξερ με παντζάρι, σησαμέλαιο και κανέλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την κανέλα και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σησαμέλαιο και τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να ενοποιηθούν και να σχηματιστεί ένας χυλός χωρίς σβόλους.
- Αλευρώνουμε τα καρύδια με το επιπλέον αλεύρι – έτσι, όταν τα προσθέσουμε στο μείγμα, δεν θα καθίσουν στον πυθμένα της φόρμας.
- Προσθέτουμε στο μείγμα το τριμμένο παντζάρι και τα αλευρωμένα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια φόρμα για κέικ, στρογγυλή ή μακρόστενη. Την τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα.
- Ελέγχουμε αν έγινε βυθίζοντας τη λάμα ενός λεπτού μαχαιριού στο κέντρο του κέικ – αν βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης, είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε λίγο ακόμη.
- Αν το κέικ ροδίσει έντονα και δεν έχει γίνει, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 127.