ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠιλάφι βουτυράτο με κολοκύθα, κάστανα και πικάντικο τυρίΠιλάφι βουτυράτο με κολοκύθα, κάστανα και πικάντικο τυρίΣε όλο τον Πόντο καλλιεργούσαν και κατανάλωναν γλυκές κολοκύθες διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, πολύ περισσότερο όμως στα Κοτύωρα και στην Κερασούντα. Από εκεί προέρχεται και ένα πλήθος ασυνήθιστων συνταγών για φαγητά και γλυκά, όπως γλυκιά κρέμα κολοκύθας με καλαμποκάλευρο, πιτάκια γεμιστά με κολοκύθα ή φέτες κολοκύθας στον φούρνο πασπαλισμένες με κανέλα.

20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το κολογκύθι στοιβαχτόν – κολοκύθα στον φούρνο με πιλάφι σε στρώσεις, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε την κολοκύθα και τα κρεμμύδια στο μισό βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι η κολοκύθα να μαραθεί.
  2. Τα μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο, μέχρι να λιώσει, και σοτάρουμε απαλά το ρύζι για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει.
  3. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα αμύγδαλα, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  5. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί και απλώνουμε στον πυθμένα του το μισό μείγμα κολοκύθας.
  6. Από πάνω απλώνουμε το μισό μείγμα ρυζιού. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά τη διαδικασία.
  7. Περιχύνουμε με 450 ml ζεστό νερό, από χαμηλό ύψος και με προσοχή για να μη χαλάσουμε τις στρώσεις, και φουρνίζουμε, χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
  8. Αν δούμε και αρπάζει στην επιφάνεια, καλύπτουμε με λαδόκολλα. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά.
  9. Σερβίρουμε το κολογκύθι στοιβαχτόν, συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με γιαούρτι.

Ένα ημίξηρο ροζέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών