Στην ιταλική γλώσσα, «κατσιατόρε» σημαίνει κυνηγός. Τα πιάτα α λα κατσιατόρε (με διασημότερα το κοτόπουλο και το λαγό) είναι τα κοκκινιστά κατσαρόλας, με κρασί, κρεμμύδια και λαχανικά, όπως πιπεριές, καρότο ή ακόμη και ελιές. Χρησιμοποιούνται, επίσης, υλικά που συχνά έφερναν οι κυνηγοί μαζί τους όταν επέστρεφαν σπίτια τους, όπως μανιτάρια και άγρια βότανα. Υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές στα υλικά, ανάλογα με την περιοχή και την εποχή κι έτσι πρόκειται για ένα πιάτο που επιδέχεται πολλούς πειραματισμούς.

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Ροδίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο μισό ελαιόλαδο και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Πετάμε το λίπος από την κατσαρόλα, αν έχουν βγάλει πολύ, και στο άλλο μισό ελαιόλαδο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και όλες τις πιπεριές, για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη ροδίσουν. Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το ζωμό. Τον βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά και ρίχνουμε τις ντομάτες και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Μόλις το φαγητό κοχλάσει έντονα, βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 1 για μάτια με κλίμακα μέχρι το 3, στο 3 για μάτια μέχρι το 9), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 35 - 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα κομμάτια του στήθους μπορεί να έχουν γίνει λίγα λεπτά νωρίτερα, οπότε τα ελέγχουμε. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και ελέγχουμε τη σάλτσα· αν είναι αρκετά ρευστή, τη βράζουμε για 5 - 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τη ρίγανη και το βασιλικό και ανακατεύουμε.
  2. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και ψωμί.
  3. Στο ποτήρι μας ένα ελληνικό Syrah ή ακόμα ένα Syrah από τον Ροδανό, για να ισορροπήσει με τις πιπεριές και τις ντομάτες.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών