ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαδερές αγκινάρες γεμιστές με κουκιά και ρύζιΑγκινάρες γεμιστές με κουκιά και ρύζι από την Πόλη
20' προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κουκιά ξερά πλακί με δάφνη, στραγγίζουμε τα κουκιά, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε κρύο νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύψει κατά τουλάχιστον 4-5 εκ.
  3. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά, ξαφρίζοντας σχολαστικά για όσο χρειάζεται.
  4. Μετριάζουμε τη φωτιά και τα βράζουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
  5. Λίγα λεπτά πριν από το τέλος, αλατίζουμε.
  6. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
  7. Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε καλά την κατσαρόλα.
  8. Ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και την πιπεριά Φλωρίνης για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν.
  9. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
  10. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα κουκιά.
  11. Αλατοπιπερώνουμε και μόλις πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά. Αν δούμε ότι στεγνώνουν, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  12. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  14. Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μεγαλούτσικο ταψί.
  15. Προσθέτουμε τα στραγγισμένα κουκιά και 1 νεροπότηρο ζεστό νερό και ανακατεύουμε.
  16. Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να δέσει ωραία η σάλτσα και τα κουκιά να μαλακώσουν καλά.

Ένα ιδιαίτερο ροζέ από Αγιωργίτικο και Syrah.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Άρθρα και Συνταγές με Κουκιά

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών