30' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με τα κουκιά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το ξερό κρεμμύδι.
  3. Τακτοποιούμε τις αγκινάρες σε μία στρώση. Πρέπει να «πατάνε» καλά - αν χρειαστεί κόβουμε λίγο από τον πάτο τους ώστε να στέκονται.
  4. Με ένα κουταλάκι τις γεμίζουμε με το μείγμα ρυζιού.
  5. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό ώστε σχεδόν να τις καλύψει - θέλει προσοχή κατά την προσθήκη του νερού για να μη χυθεί η γέμιση: το ρίχνουμε σιγά-σιγά και όχι απευθείας πάνω στις αγκινάρες.
  6. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε πάνω στις αγκινάρες τη λαδόκολλα (να ακουμπά πάνω στα υλικά).
  7. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 - 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
  8. Σκεπασμένες με τη λαδόκολλα, οι αγκινάρες θα γίνουν πολύ τρυφερές και θα διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Επίσης, έτσι το ρύζι θα μαγειρευτεί στον ατμό του φαγητού.
  9. Βγάζουμε προσεκτικά τις αγκινάρες σε πιατέλα, περιχύνουμε με το ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα και, αν θέλουμε, στολίζουμε κάθε αγκινάρα με ένα κλωναράκι άνηθου.
  10. Αφήνουμε τις γεμιστές αγκινάρες να κρυώσουν ελαφρώς και να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

Μυστικά

Αν θέλουμε, μπορούμε να πολτοποιήσουμε το ξερό κρεμμύδι που έχουμε βάλει στην κατσαρόλα μαζί με όσα υγρά έχουν μείνει μετά το μαγείρεμα. Ετσι ,θα προκύψει μια παχύρρευστη σάλτσα με την οποία περιχύνουμε το φαγητό.

Ενα ήρεμο γήινο Σαββατιανό, που θα ισορροπήσει τις αντίθετες γεύσεις των λαχανικών. Διαφορετικά, φυτικά, νεοκοσμίτικα Sauvignon Blanc.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών