ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑνοιξιάτικο τουρλού με σουσάμιΑνοιξιάτικο τουρλού με φασολάκια και σουσάμι Ο Γιώργος Χρυσανίδης, βέρος Εβρίτης, είναι ένας μάγειρας που έχει γράψει χιλιόμετρα στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα είναι σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Μετόχι, έξω από την Αλεξανδρούπολη. Στο πασχαλινό τραπέζι που στήσαμε στο Δέλτα του Έβρου μας έφτιαξε ανάμεσα σε άλλα και αυτή τη θαυμάσια σαλάτα.

15' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη σαλάτα με άσπρα σπαράγγια και φρέσκα κουκιά, βάζουμε άφθονο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κουκιά.
  2. Τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά να παραμείνουν τραγανά.
  3. Τα στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε εύκολα με τα δάχτυλά μας, αφαιρώντας μαζί και το μαύρο «μάτι» τους.
  4. Κόβουμε και πετάμε τις σκληρές άκρες των σπαραγγιών και καθαρίζουμε τα κοτσάνια από τις ίνες με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά.
  5. Κόβουμε τα κοτσάνια σε μέτρια κομμάτια και αφήνουμε ολόκληρες τις κορυφές.
  6. Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το βούτυρο και τη λεμονόκουπα και μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τα κοτσάνια των σπαραγγιών.
  7. Βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα τελευταία 2 λεπτά ρίχνουμε και τις κορυφές.
  8. Στραγγίζουμε τα σπαράγγια και τα βάζουμε αμέσως σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό και παγάκια για 2-3 λεπτά, ώστε να παραμείνουν τραγανά.
  9. Σε μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε τα κουκιά, τα σπαράγγια, τα ντοματίνια και τα μυρωδικά.
  10. Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και αγουρέλαιο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών