15'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη σαλάτα με άσπρα σπαράγγια και φρέσκα κουκιά, βάζουμε άφθονο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κουκιά.
- Τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά να παραμείνουν τραγανά.
- Τα στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε εύκολα με τα δάχτυλά μας, αφαιρώντας μαζί και το μαύρο «μάτι» τους.
- Κόβουμε και πετάμε τις σκληρές άκρες των σπαραγγιών και καθαρίζουμε τα κοτσάνια από τις ίνες με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά.
- Κόβουμε τα κοτσάνια σε μέτρια κομμάτια και αφήνουμε ολόκληρες τις κορυφές.
- Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το βούτυρο και τη λεμονόκουπα και μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τα κοτσάνια των σπαραγγιών.
- Βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα τελευταία 2 λεπτά ρίχνουμε και τις κορυφές.
- Στραγγίζουμε τα σπαράγγια και τα βάζουμε αμέσως σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό και παγάκια για 2-3 λεπτά, ώστε να παραμείνουν τραγανά.
- Σε μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε τα κουκιά, τα σπαράγγια, τα ντοματίνια και τα μυρωδικά.
- Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και αγουρέλαιο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.