Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την κουκοφάβα, ξεκινάμε βράζοντας σε μια κατσαρόλα τα κουκιά σε 2 ποτήρια νερό για 5 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν μαζί με το κρεμμύδι ολόκληρο και 2 ποτήρια φρέσκο νερό.
- Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου μισή ώρα.
- Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και αλάτι και τα αλέθουμε με το μπλέντερ χειρός ή τα μεταφέρουμε στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά κι ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει η φάβα εντελώς.
- Σερβίρουμε την κουκόφαβα πασπαλισμένη με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο ξίδι και ελαιόλαδο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.