Στις Κυκλάδες τη φάβα την κάνουν με λαθούρι και αρακά, στη Λήμνο με τον ντόπιο σπόρο άφκο και στη Λέσβο με μπιζέλια. Οι Κρητικοί πάλι την ετοιμάζουν με ξερά κουκιά και γίνεται γλυκιά, με χλωρή, φρέσκια γεύση, που ταιριάζει πολύ με τη ρακή.
10'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 4-5Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την κουκοφάβα, ξεκινάμε βράζοντας σε μια κατσαρόλα τα κουκιά σε 2 ποτήρια νερό για 5 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν μαζί με το κρεμμύδι ολόκληρο και 2 ποτήρια φρέσκο νερό.
- Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου μισή ώρα.
- Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και αλάτι και τα αλέθουμε με το μπλέντερ χειρός ή τα μεταφέρουμε στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά κι ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει η φάβα εντελώς.
- Σερβίρουμε την κουκόφαβα πασπαλισμένη με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο ξίδι και ελαιόλαδο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.