10'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το παραδοσιακό σερβίρισμα
Διαδικασία
- Βάζουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
- Την αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε 850 ml νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε τη φάβα με μια τρυπητή κουτάλα για περίπου 5 - 10 λεπτά, μέχρι να σταματήσει να βγαίνει αφρός.
- Ρίχνουμε το καρότο και το κρεμμύδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 50 - 60 λεπτά, μέχρι η φάβα να χυλώσει και να απορροφήσει όλο το νερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφαιρούμε το καρότο και το κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε στη φάβα αλατοπίπερο, το λάδι και το χυμό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει σαν πουρές.
- Αν θέλουμε πιο λείο και βελούδινο αποτέλεσμα, χτυπάμε τη φάβα με ένα ραβδομπλέντερ ή στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.
- Αδειάζουμε τη φάβα σε πιατέλα, σκορπίζουμε το κρεμμύδι, τη ρίγανη και περιχύνουμε με το ωμό ελαιόλαδο.
Μυστικά
Μπορούμε να σερβίρουμε τη φάβα με:
- Ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα και τρυφερά φύλλα δυόσμου
- Καβουρδισμένα φουντούκια και μαϊντανό
- Ραπανάκια σε λεπτές φέτες, ψιλοκομμένες ελιές και φρέσκο δυόσμο
- Φρέσκο κόλιανδρο και ξύσμα μοσχολέμονου
- Καλαμαράκι σοτέ με ξύσμα λεμονιού
- Ξεροψημένο σύγλινο και φύλλα μαϊντανού