30'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε vignarola (μαγειριά με λαχανική εποχής) αρχικά κόβουμε, με ένα μαχαίρι, τις σκληρές άκρες κάθε κοτσανιού αγκινάρας και ξεφλουδίζουμε το κοτσάνι που έμεινε από τις εξωτερικές ίνες του.
- Αφαιρούμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα από κάθε αγκινάρα μέχρι να φτάσουμε στα τρυφερά.
- Κόβουμε με το μαχαίρι την κορυφή τους και κάθε αγκινάρα που καθαρίζουμε την κόβουμε στα δύο.
- Με κουταλάκι αφαιρούμε το χνουδωτό εσωτερικό τους.
- Κόβουμε καθεμία σε 10 λεπτές φέτες.
- Βάζουμε αμέσως τις φέτες σε ένα μπολ με νερό και χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνουμε την πιπερίτσα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι τα κρεμμυδάκια να ροδίσουν απαλά.
- Στραγγίζουμε και σκουπίζουμε τις αγκινάρες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Προσθέτουμε τα κουκιά και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον αρακά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3-4 λεπτά.
- Τέλος, προσθέτουμε το μαρούλι και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε τα λαχανικά για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Το επιθυμητό είναι να γίνει το μαγείρεμα μέσα στα υγρά που θα αποβάλουν τα λαχανικά, αλλά καλό είναι να ελέγξουμε μερικές φορές και, αν χρειάζεται, να προσθέσουμε ελάχιστο καυτό νερό.
- Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Σερβίρουμε, τη vignarola (μαγειριά με λαχανική εποχής), ραντίζοντας με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, κρητικό χαρμάνι με Θραψαθήρι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.