Η βινιαρόλα είναι ένα από τα συνοδευτικά πιάτα που σερβίρουν οι Ιταλοί μαζί με το δεύτερο πιάτο (συνήθως κρέας ή ψάρι). Η λέξη προέρχεται από τους vignaroli, τους αγρότες που πουλούσαν λαχανικά. Η μαγεριά αυτή είναι μια μετάβαση από την άνοιξη στο καλοκαίρι, καθώς γίνεται με αγκινάρες, κουκιά, μαρούλι και αρακά. Τη δοκιμάσαμε στο εστιατόριο Molto στην περιοχή Parioli, όπου μας έδωσαν και τη συνταγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣCarciofi alla giudia (ολόκληρες τηγανητές αγκινάρες)Αγκινάρες τηγανητές (carciofi alla giudia)
30' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε vignarola (μαγειριά με λαχανική εποχής) αρχικά κόβουμε, με ένα μαχαίρι, τις σκληρές άκρες κάθε κοτσανιού αγκινάρας και ξεφλουδίζουμε το κοτσάνι που έμεινε από τις εξωτερικές ίνες του.
  2. Αφαιρούμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα από κάθε αγκινάρα μέχρι να φτάσουμε στα τρυφερά.
  3. Κόβουμε με το μαχαίρι την κορυφή τους και κάθε αγκινάρα που καθαρίζουμε την κόβουμε στα δύο.
  4. Με κουταλάκι αφαιρούμε το χνουδωτό εσωτερικό τους.
  5. Κόβουμε καθεμία σε 10 λεπτές φέτες.
  6. Βάζουμε αμέσως τις φέτες σε ένα μπολ με νερό και χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
  7. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  8. Ρίχνουμε την πιπερίτσα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι τα κρεμμυδάκια να ροδίσουν απαλά.
  9. Στραγγίζουμε και σκουπίζουμε τις αγκινάρες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  10. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  11. Προσθέτουμε τα κουκιά και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
  12. Ρίχνουμε τον αρακά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3-4 λεπτά.
  13. Τέλος, προσθέτουμε το μαρούλι και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  14. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι.
  15. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε τα λαχανικά για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  16. Το επιθυμητό είναι να γίνει το μαγείρεμα μέσα στα υγρά που θα αποβάλουν τα λαχανικά, αλλά καλό είναι να ελέγξουμε μερικές φορές και, αν χρειάζεται, να προσθέσουμε ελάχιστο καυτό νερό.
  17. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
  18. Σερβίρουμε, τη vignarola (μαγειριά με λαχανική εποχής), ραντίζοντας με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, κρητικό χαρμάνι με Θραψαθήρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Άρθρα και Συνταγές με Αγκινάρες

Άρθρα και Συνταγές με Αρακάς

Άρθρα και Συνταγές με Κουκιά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών