Το ετοιμάζουμε και, όπως θα έλεγε και η Καλλιρρόη Παρρέν, «το στέλλετε εις τον φούρνον». Είναι ένα χορταστικό συνοδευτικό και καλό είναι να αρκεστούμε σε μικρό κομμάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣούπα κουνουπιδιού με ανθόγαλοΣούπα κουνουπιδιού με ανθόγαλο
30' προετοιμασία
40' παρασκευή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

Μπεσαμέλ

  1. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ όπως στη συνταγή Λάχανο «μουσακάς»

Κουνουπίδι

  1. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε και τα κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό.
  2. Κόβουμε τα κοτσανάκια από τα μπουκέτα κουνουπιδιού σε λεπτές φέτες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κοτσανάκια με το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, αλατοπίπερο και τον κουρκουμά για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την κρέμα και τις σταφίδες. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Αδειάζουμε τη σάλτσα σε ένα μέτριο πυρέξ και στρώνουμε ομοιόμορφα. Τακτοποιούμε όμορφα τα βρασμένα μπουκετάκια κουνουπιδιού μέσα στη σάλτσα και από πάνω σκορπίζουμε το τυρί.
  5. Καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και ψήνουμε για 20 λεπτά. Σκορπίζουμε το αμύγδαλο φιλέ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 -15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.

Μια vintage στιβαρή ροζέ, σαμπάνια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Κουνουπίδι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών