15' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

Για τα λαχανικά

  1. Για να ετοιμάσουμε το κρεμμυδόζουμο σε μια κατσαρόλα στρώνουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα.
  2. Προσθέτουμε το σέλινο, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και το πιπέρι.

Για τον μπακαλίαρο

  1. Πάνω πάνω βάζουμε τον μπακαλιάρο.
  2. Βάζουμε νερό τόσο ώστε να μισοσκεπάσει τα υλικά.
  3. Τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρουν μία βράση και ύστερα χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
  4. Σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  5. Αν έχει μείνει πολύ ζουμί, βάζουμε το φαγητό να βράσει για λίγο με ανοιχτό καπάκι.
  6. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

Για το αυγολέμονο

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το αυγό με τον λεμονοχυμό μέχρι να αφρατέψει.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά ζουμί από την κατσαρόλα, περίπου 1-2 κουτάλες της σούπας, μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο.
  3. Περιχύνουμε το φαγητό και σείουμε την κατσαρόλα να πάει παντού.
  4. Δοκιμάζουμε για το αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε.

Πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο

  1. Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο επιμελώς κάτω από τρεχούμενο νερό, για να απομακρύνουμε το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος.
  2. Μετά τον βάζουμε με το δέρμα προς τα πάνω σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, όπου τον αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες και μέχρι 36 ώρες, ανάλογα με την ποσότητα και το πόσο παστωμένος είναι.
  3. Ανά 4-6 ώρες ή όσο πιο συχνά μπορούμε, αδειάζουμε το νερό και γεμίζουμε με φρέσκο.
  4. Για να είμαστε σίγουροι ότι ο μπακαλιάρος ξαλμυρίστηκε σωστά, κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και το βράζουμε σε λίγο νερό για λίγα λεπτά: το ψάρι πρέπει να έχει μια νόστιμη αλμύρα, αλλά να μην είναι λύσσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 175.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μπακαλιάρος

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών