Σούπα με φαγητό, για να φτουρήσει και να θρέψει. Αυτό το έφτιαχνε η μαμά της Φραντζέσκας, η Άννα Βλάσση. «Με μπόλικο ζουμάκι, το έτρωγαν οι άντροι όταν επέστρεφαν από το χωράφι». Οι πατάτες είναι κομμένες σε φεγγάρια, σε φέτες δηλαδή. Είναι το αγαπημένο της Φραντζέσκας, που τρελαίνεται για σούπες γενικά. Η Φρόσω, πάλι, προτιμά τον μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά.
Από τη Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου και τη Φρόσω Βιδάλη.

15' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 35 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα. Προσθέτουμε το σέλινο, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και το πιπέρι. Πάνω πάνω βάζουμε τον μπακαλιάρο. Βάζουμε νερό τόσο ώστε να μισοσκεπάσει τα υλικά. Τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρουν μία βράση και ύστερα χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αν έχει μείνει πολύ ζουμί, βάζουμε το φαγητό να βράσει για λίγο με ανοιχτό καπάκι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το αυγό με τον λεμονοχυμό μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε σταδιακά ζουμί από την κατσαρόλα, περίπου 1-2 κουτάλες της σούπας, μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο. Περιχύνουμε το φαγητό και σείουμε την κατσαρόλα να πάει παντού. Δοκιμάζουμε για το αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε.
  2. *Πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο: Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο επιμελώς κάτω από τρεχούμενο νερό, για να απομακρύνουμε το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Μετά τον βάζουμε με το δέρμα προς τα πάνω σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, όπου τον αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες και μέχρι 36 ώρες, ανάλογα με την ποσότητα και το πόσο παστωμένος είναι. Ανά 4-6 ώρες ή όσο πιο συχνά μπορούμε, αδειάζουμε το νερό και γεμίζουμε με φρέσκο. Για να είμαστε σίγουροι ότι ο μπακαλιάρος ξαλμυρίστηκε σωστά, κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και το βράζουμε σε λίγο νερό για λίγα λεπτά: το ψάρι πρέπει να έχει μια νόστιμη αλμύρα, αλλά να μην είναι λύσσα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών