Ακόμα και η ταπεινή φακή μπορεί να γίνει γκουρμέ.

10' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα πράσα και το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν κάπως και να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις φακές, ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά και προσθέτουμε τις δάφνες και νερό τόσο όσο να σκεπάσει τις φακές κατά 4-5 εκ. Μαγειρεύουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά όλα τα υλικά. Τότε, αφαιρούμε τις δάφνες, προσθέτουμε τη ρίγανη, το γαρίφαλο και αλατοπίπερο και περνάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από το μπλέντερ. Αν δεν έχουμε μπλέντερ, πολτοποιούμε το όλον στο μούλτι, αλλά επιμένουμε περισσότερο γιατί δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το μπλέντερ. Αν η σούπα είναι αραιή, την βράζουμε μέχρι να πήξει σύμφωνα με το γούστο μας, ενώ αν είναι πηχτή την αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1-2 βράσεις. Σερβίρουμε στα πιάτα και ραντίζουμε με ολίγον όξος.
  2. Συνοδεύουμε με
  3. Ψωμί η παξιμάδια και πράσινη σαλάτα με λαδόξιδο (ή μόνο ξίδι), μουστάρδα και άνηθο.
  4. Συμβουλές
  5. Αν νηστεύουμε το λάδι, το παραλείπουμε. Σε αυτήν την περίπτωση, βάζουμε από την αρχή στην κατσαρόλα όλα τα υλικά να βράσουν. Αν θέλουμε να γίνει πιο φίνα η σούπα, την περνάμε μετά την πολτοποίηση από λεπτό σουρωτήρι-σήτα ώστε να απομακρύνουμε φλούδες και κομματάκια.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών