30'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
15'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 35'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κριθαρότο με μανιτάρια, ξεκινάμε ρίχνοντας τα ξερά μανιτάρια σε ένα μπολ με 1 λίτρο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 20 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε, σουρώνουμε το νερό από τυχόν χώματα και το κρατάμε στην άκρη.
Σάλτσα
- Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα, τον πελτέ και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε το ζωμό, το θυμάρι, τον βασιλικό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Κριθαρότο
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά το ζωμό μαζί με 200 ml νερό και το νερό από τα μανιτάρια, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τον αφήνουμε στο μάτι της κουζίνας, για να διατηρείται ζεστός.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια (φρέσκα και ξερά) για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Ρίχνουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά. Ρίχνουμε τη σάλτσα, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε 1 - 2 δόσεις ζεστού ζωμού και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το υγρό να απορροφηθεί.
- Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
- Κάθε φορά προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί σχεδόν όλη από το κριθαράκι. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και να χυλώσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 106.