ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚριθαρότο με πιπεριές Φλωρίνης και φέταΚριθαρότο με πιπεριές Φλωρίνης και φέτα
30' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
15' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το κριθαρότο με μανιτάρια, ξεκινάμε ρίχνοντας τα ξερά μανιτάρια σε ένα μπολ με 1 λίτρο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 20 λεπτά.
  2. Τα στραγγίζουμε, σουρώνουμε το νερό από τυχόν χώματα και το κρατάμε στην άκρη.

Σάλτσα

  1. Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα, τον πελτέ και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  3. Ρίχνουμε το ζωμό, το θυμάρι, τον βασιλικό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.

Κριθαρότο

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά το ζωμό μαζί με 200 ml νερό και το νερό από τα μανιτάρια, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τον αφήνουμε στο μάτι της κουζίνας, για να διατηρείται ζεστός.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια (φρέσκα και ξερά) για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  4. Ρίχνουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά. Ρίχνουμε τη σάλτσα, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  5. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε 1 - 2 δόσεις ζεστού ζωμού και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το υγρό να απορροφηθεί.
  6. Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
  7. Κάθε φορά προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί σχεδόν όλη από το κριθαράκι. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και να χυλώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 106.

Άρθρα και Συνταγές με Κριθαράκι

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών