30'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
40'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Τεμάχια: 25Διαδικασία
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα παντζάρια, τα καρότα και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά για 8 - 10 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν καλά.
- Ρίχνουμε το ζωμό, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε τη σούπα για περίπου 40 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει ελαφρώς και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ, σε δόσεις. Αν θέλουμε, για πιο φίνο αποτέλεσμα περνάμε τη σούπα από σήτα.
- Καθαρίζουμε καλά την κατσαρόλα, ξαναρίχνουμε την πολτοποιημένη και σουρωμένη σούπα και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Αποσύρουμε το σκεύος, αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει για 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 - 30 λεπτά, σκεπασμένη, ώσπου να κρυώσει καλά.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το γιαούρτι με το χυμό λεμονιού.
- Μοιράζουμε την κρύα σούπα στα σφηνάκια, γεμίζοντάς τα μέχρι τη μέση.
- Βάζουμε λίγο από το μείγμα γιαουρτιού - λεμονιού σε κάθε σφηνάκι.
- Διακοσμούμε με τα φυλλαράκια άνηθου και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 44.