Οι Ανδαλουσιανοί έχουν επινοήσει πολλούς τρόπους για να αντιµετωπίζουν τη µεγάλη καλοκαιρινή ζέστη της περιοχής τους, και ένας από αυτούς είναι η κρύα σούπα. Το γκασπάτσο, η πιο διάσηµη από αυτές τις εξαιρετικά αναζωογονητικές σούπες, αντιπροσωπεύει την ίδια την απλότητα, καθώς είναι πανεύκολη στην προετοιµασία, ενώ τρώγεται ακόµη πιο εύκολα.
20'
προετοιμασία
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Για την γαρνιτούρα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κρύα ντοματόσουπα, αρχικά μουλιάζουµε το ψωµί σε κρύο νερό για 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια, το στύβουµε για να φύγουν τα περιττά υγρά.
- Βάζουµε στον πολυκόφτη το ψωµί, µαζί µε την ντοµάτα, τις πιπεριές, το σκόρδο, τη ζάχαρη και το ξίδι και τα χτυπάµε µέχρι να οµογενοποιηθούν καλά.
- Ρίχνουµε σταδιακά το ελαιόλαδο και ξαναχτυπάµε, µέχρι το µείγµα να γίνει κρεµώδες.
- Αλατοπιπερώνουµε όσο θέλουµε.
- Βάζουµε το µείγµα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Επίσης, προσθέτουµε, εάν θέλουµε, λίγο επιπλέον ξίδι από κόκκινο κρασί.
Γαρνιτούρα
- Ανακατεύουµε όλα τα υλικά µαζί.
- Βάζουµε το γκασπάτσο σε πιάτα σούπας, ρίχνοντας από πάνω λίγη από τη γαρνιτούρα.
- Σερβίρουµε την υπόλοιπη γαρνιτούρα σε ξεχωριστά µπολ στο πλάι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις του Γαστρονόμου «Κουζίνες του κόσμου: Ισπανία».