Η πρώτη φορά που θα δοκιµάσετε αυτή τη δροσερή, απαλή σαν µετάξι, σούπα, µε πράσινα σταφύλια και κρουτόν, θα σας εκπλήξει και θα σας ενθουσιάσει. Είναι µία ακόµη εκδοχή του γκασπάτσο (gazpacho) που διασώζεται από τη µεσαιωνική αραβική κουζίνα της Μεσογείου.
20'
προετοιμασία
3' μαγείρεμα
Σύνολο: 23'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Μουλιάζουµε τα 400 γρ. ψωµί σε κρύο νερό για 5 λεπτά και µετά το στύβουµε για να φύγουν τα περιττά υγρά. Χτυπάµε στον πολυκόφτη τα αµύγδαλα και το σκόρδο µέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουµε και το ψωµί και δουλεύουµε µέχρι να οµογενοποιηθούν.
- Ρίχνουµε στον πολυκόφτη αργά και σταθερά τα 220 ml ελαιόλαδο και χτυπάµε µέχρι το µείγµα να γίνει σαν πηχτή µαγιονέζα (προσθέτουµε λίγο νερό εάν είναι πολύ πηχτό). Προσθέτουµε αργά το ξίδι και τον ζωµό ή το νερό. Χτυπάµε για 1 λεπτό, αλατίζουµε και βάζουµε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Επειδή η σούπα θα πήξει µε την ψύξη, µπορούµε να την αραιώσουµε µε ζωµό ή νερό.
- Όταν είµαστε έτοιµοι να σερβίρουµε, ζεσταίνουµε τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, βάζουµε τα 150 γρ. ψωµιού, κοµµένα σε κύβους, και ανακατεύουµε σε µέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν. Στραγγίζουµε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουµε τη σούπα αρκετά κρύα. Γαρνίρουµε µε τα σταφύλια και τους κύβους του ψωµιού.